• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mirelit élelmiszerek: mi az igazság? Jó vagy sem?

Lapszemle Forrás: penzcentrum.hu

Tényleg nem egészséges az az élelmiszer, ami gyorsfagyasztott?

Mindenki tudja, hogy a friss gyümölcsök és a zöldségek az egészséges táplálkozás alapját jelentik, de mi a helyzet a boltok hűtőládáiban található, gyorsfagyasztott változatokkal? Rengeteg tévhit él ezekről az élelmiszerekről, pedig a szervezetünknek nagy szüksége van a bennük található tápanyagokra és vitaminokra. Nem beszélve arról, hogy gyorsfagyasztott alapanyagokból könnyen és olcsón lehet változatos ételeket készíteni. A penzcentrum.hu útmutatást ad.


Az egészséges életmód a nagyvárosokban mára szinte vallássá vált, a tudatosan táplálkozók pedig nagyon igyekeznek, hogy legalább naponta ötször fogyasszanak zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem mindegy persze, hogy milyet: úgy tartják, hogy a friss az igazi, de ez nem azt jelenti, hogy a gyorsfagyasztott ételeket kerülni kell, sőt. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ezek károsak az egészségre, pedig valójában kifejezetten magas a vitamin- és tápanyagtartalmuk, ráadásul évtizedek óta a legjobb minőségű hazai gyártású élelmiszerek közé tartoznak.

Óriási tévedés, hogy mesterséges
Az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hivatal (FDA) már 1998-ban megállapította, hogy a gyorsfagyasztott termékek tápanyagtartalmának egészségre gyakorolt előnyös hatásai azonosak a hasonló friss termékekével, megfelelő fagyasztási technológia mellett. Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform szakmai vezetője ennek ellenére úgy látja, hogy a gyorsfagyasztott alapanyagokkal és étekkel kapcsolatos tévhitek a mai napig jelen vannak, és a magyar lakosság többsége meg van győződve arról, hogy a házilag készített ételek minden esetben egészségesebbek a boltinál.

A szakértő azért tapasztal pozitív változást, a szervezet felmérése szerint ugyanis a magyar lakosság 77 százaléka látja úgy, hogy a fagyasztott zöldségek egészségesebbek a konzervnél. A tévhitek vélhetően onnan erednek, hogy az emberek nagy része alapinformációkkal nincs tisztában.
Sokan nem tudják például, hogy mit jelent pontosan az élelmiszeriparban a gyorsfagyasztásos eljárás, és azt hiszik, hogy különböző mesterséges készítmények, adalékanyagok hozzáadásával jár - tette hozzá a dietetikus.

Fontos tudni, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.

További részletek a penzcentrum.hu portálon.

Legolvasottabb cikkeink