• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit fizetnek meg a betegek a magánrendelőkben?

Lapszemle 2023.02.27 Forrás: vg.hu
Mit fizetnek meg a betegek a magánrendelőkben?

Kirschner szerint a magánegészségügynek egyre markánsabban az innovatív eljárások kínálatával kell a vonzerejét növelni.

Többet nyújt a magánegészségügy, vagy csak könnyebben, és hamarabb elérhetővé teszi az orvosokat a betegek számára az állami rendelőkhöz képest? A kérdést a magán járóbeteg-ellátás egyik ismert piaci szereplőjével, a Swiss Clinic hálózatot működtető cég alapító tulajdonosával, Kirschner Andrással járta körbe a VG Podcast. A vg.hu összegezte az elhangzottakat.

- Jelenleg a magánegészségügy azért virágzik, mert az állami rendszerben a járóbeteg-ellátás hozzáférése nagyon esetleges, mindenekelőtt az endokrinológiai és a bőrgyógyászati szakrendeléseké, de több helyen egy hasi ultrahang vizsgálatra is heteket kell várni. A magánrendeléseken ezzel szemben egy–öt munkanapon belül a ritka vizsgálatokra is lehet időpontot előjegyezni, magánúton egyedül az onkológiai ellátás komplexitása nincs meg, az a terület maradt az állami intézményrendszer kompetenciája. 

A piac most érdekes platóhoz érkezett, a gazdasági nehézségek és megszorító intézkedések miatt a magánszemélyek zsebből költése megállt, a lakosság visszafogta az ilyen jellegű kiadásait – tapasztalják a piaci szereplők. A tendencia tavaly nyár óta érzékelhető, amikor csökkent az egyéni szűrővizsgálatok iránti kereslet, a betegek visszafordultak a kisebb-nagyobb panaszokkal a háziorvosokhoz, akik mostanra lerázták a pandémiás béklyót, és aktivizálták magukat, ezzel újra megnőtt az ingyenes kapacitás az egészségügyben - mondta a szakember.

A magánegészségügy mindeközben az államihoz hasonlóan küzd a szakorvos és az egészségügyi szakdolgozók hiányával, utóbbiból több tízezres a hiány, de a magánrendelőkben még mindig 20-30 százalékkal többet tudnak fizetni a szakembereknek. Az állami orvos fizetésekkel egyre nehezebben versenyeznek a privát munkaadók, a 1,5–2,2 milliós orvos fizetésekre már nem sokat lehet ráígérni.

Tíz éve kényelmi szolgáltatásként használták a magánegészségügyet, elsősorban szűrésekre, már a pandémia előtt megfigyelhető volt, hogy egyre több kifejezetten súlyos beteg jár fizetős kezelésekre és vizsgálatokra. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink