• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit hozhat 2018 az ágazatnak?

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Flexibilis határokkal készült az egészségügy jövő évi költségvetése.

Az egészségügy számait meglehetősen nehéz korrekt módon összegereblyézni. Az Egészségbiztosítási Alap tervezett kiadási tételei mellé ugyanis nemcsak az emberminisztérium egészségügyre vonatkozó tételeit kell rendelni, s mindezeket összehasonlítani az éppen érvényes éves költségvetéssel, hanem ez utóbbi menet közbeni módosításaira is tekintettel kell lenni. Idén pedig egyszer már részben – a kiadások vonatkozásában – átrajzolták a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi OEP) költségvetését, s épp készülnek ennek újabb módosítására a bevételek tekintetében – olvasható a medicalonline.hu portálon.

Az viszont biztos, hogy jelentős túlköltések nem érhetők tetten a tervben, vagyis nem választási költségvetéssel készül a kormány, hiszen a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály is 102 milliárdos jövő évi többletről beszél. Mást látott viszont az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint akár 188 milliárdos is lehetett volna a 2018-as plusz.

Számos tételt mintha a 2017-es büdzséből kopíroztak volna át. Az ideivel megegyező összeggel számoltak a fogászati ellátás (27,9 milliárd), az otthoni szakápolás (5,6 milliárd), a működési előleg (2 milliárd), a művesekezelés (23,2 milliárd – gyakorlatilag 2012 óta változatlan összeg!), a gyógyfürdő (4,2 milliárd) esetében. A háziorvosi rendszer finanszírozására az ügyelettel együtt 7 milliárddal jutna több (124 milliárd), a védőnők keretét pedig épp 2 milliárddal fejelik meg (27 milliárd). Az alapellátás és a népegészségügy fejlesztésére az idei 4,5-nél többet, 7,9 milliárd forintot szánnak – jelentsen ez bármit is.

Tizennyolc milliárddal nő a gyógyszerkassza (265 milliárd), de emelkednek a gyártói befizetések is. Közgyógyellátásra 15,7 milliárd jut, érintetlenül hagyva a havi 12, illetve az évi egyszeri, rendkívüli 6 ezer forintos keretet. Kismértékben – közel 3 milliárddal – nő a gyógyászati segédeszközök támogatására szánt összeg (55,5 milliárd), miközben gyakorlatilag majd ugyanannyi jutna kötszerre, mint idén (7,2 milliárd).

Érdekes tétel az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működési kerete, amelyre 2018-ban közel 40 milliárdot fordítanának (39,7), bár ezt az összeget idén is erősen megközelítik. A laborkassza szinte forintra ugyan annyi lesz, mint az idei módosított előirányzat, 25,5 milliárd.

További részletek a MedicalOnline portálon.

Legolvasottabb cikkeink