• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mit léphet a beteg, ha százezreket követel az orvos?

Lapszemle 2018.07.20 Forrás: hvg.hu
Mit léphet a beteg, ha százezreket követel az orvos?

Bár nem precedensértékű, de azért elég ritka, hogy végrehajtandó börtönbüntetést kapjon elsőfokon egy orvos vesztegetés.

Elsőfokon két év letöltendőt kapott egy ortopédsebész, aki minimum 9 betegétől pénzt követelt ki az ellátás után. Az elmúlt években néhány ilyen ügy jutott bíróság elé, volt, ahol a szülésért 150 ezret kérő orvos pártízezres büntetéssel megúszta a végén. A betegnek nem egyszerű bizonyítani igazát, az esetek elenyésző részében születik feljelentés - írta a hvg.hu, felidézve néhány ilyen ügyet.

„Elmondják a betegek, hogy egy-egy műtétnek szabott ára van, az orvos közli, hogy megcsinálja, és ennek ennyi a költsége” – ezt már a műhibaperekre szakosodott ügyvéd, Ábrahám László mondja. „Az én egyik ügyfelemmel is közölte az orvos, hogy nála ennyi pénz egy tank benzinre sem elég. A beteg meg kiegészítette még egyszer annyival.” Miután ez jellemzően „látens, bizonyíthatatlan”, a műhibapereknél ezt a kárigénynél ki szokták hagyni, a vélt vagy valós orvosi hiba miatt tesznek büntetőfeljelentést vagy indítanak kártérítési pert.

Mina András betegjogokkal is foglalkozó egészségügyi szakértő is számtalan hozzá fordulótól hallja, hogy fizetett is előre az orvosnak, de csak az esetek 10-20 százalékában akarnak valamit kezdeni az üggyel, 1-2 százalék jut el feljelentésig. (Általában csak azok panaszkodnak, akik nem azt kapták, amit reméltek.)

Felvétel nélkül nagyon nehéz bizonyítani az ilyen beszélgetést - az orvos ködösíthet is a szembesítéskor, hogy nem úgy értette, csak általánosságban beszélt -, de a cikkben felsorolt esetek azért azt mutatják, ha több sértett jelentkezik, megállhat az ügy.

Mina azt mondja, nem mindenki a pénzt akarja visszakapni, sokaknak elég, ha a betegjogi képviselő megpróbálja elérni, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset az adott intézményben, vagy az orvos a betegnek elismeri a hibáját és bocsánatot kér. „Előfordul ilyen is, időnként menni szokott.” Esetek, következmények a teljes cikkben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink