• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mit tegyen a Magyar Orvosi Kamara?

Lapszemle 2022.08.03 Forrás: hang.hu
Mit tegyen a Magyar Orvosi Kamara?

Felemelték a tagdíjakat évi 50 ezer forintra, nem lenne ezzel semmi baj, ha a tagság kapna is érte valamit.

A változás természetéből eredően a mellkas megtelik a remény levegőjével. Amit lehet frissnek, újnak, csalódottnak nevezni. Olyan érzés talán, mint a tavasz érkezése. Ez volt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) új elnökségének megválasztásakor is, annak ellenére, hogy lehetett tudni, semmi nem fog történni, hacsak az nem, hogy új-régi arcok mondják el másként a vágyaikat - fejti ki véleményét dr. Kövér József a a hang.hun.

A kamarának ugyanis nincs lehetősége a kormányt befolyásolni. Udvarias audiencián természetesen át kell esni, hogy érezhető legyen a lényegtelenség fontossága. A hálapénz megszüntetését, a megemelt orvosi fizetéseket nem a MOK érdemeinél kell említeni. A rendszer működésében változás nem történt, mert erre sincs a kamarának hatása. Maradtak a várólisták, orvos-, nővérhiány, a belső negligenciák. Ennek tudatában mit tehetne a kamara?

Látván a lakosság egészségi állapotát, erőteljes kampányt folytathatna a médiában az egészségre való nevelés érdekében. Valószínűleg egy kellően kidolgozott tervet a kormány is támogatna, ahol arra lehetősége lenne. Számtalan reklám látható, amely egyértelműen egészségkárosító termékeket kínál. Csokoládé, alkohol, fogkrém, amely alkalmatlan arra, amiről szól. Vagyis engedi, hogy a butaság tudássá váljon. Megfelelő reklámmal egészségre nevelni a társadalmat – ezért kellene dolgoznia a kamarának.

A hiányérzetemet viszont sikerült kielégíteniük. Felemelték a tagdíjakat évi 50 ezer forintra. Gondolták, magasabb fizetések, magasabb tagdíjak. Nem lenne ezzel semmi baj, ha a tagság kapna is érte valamit, legalább egy leértékelt karamellát, ami, azt hiszem, nem hatósági áras. Ebből a kétmilliárd forintból bármilyen program kivitelezhető lenne. Arról is tájékoztathatnák az orvosokat, hogy mi indokolta ezt a drasztikus emelést, amely messze meghaladja az infláció mértékét. Ebből eredően gondolom azt, hogy az ilyen viselkedés, párhuzamba állítva a kormánnyal szembeni viselkedéssel, megmutatja a kamarának a demokráciáról alkotott véleményét. Mire jó a kamarai tagság mint kötelező jelleg a demokráciában? Beszélni mindenki tud, de cselekedni már kevesen, eljött az ideje, látván a múlt és a jelen impotenciáját, hogy a Magyar Orvosi Kamara cselekedjen.

Legolvasottabb cikkeink