• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mitől lett ártalmas a gyógyvíz?

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Eddig szó sem volt arról, hogy a víz káros lehet, 16 éve ott tanulnak úszni a gyerekek.

November 5-étől a 14 év alatti fiatalok csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, Gyógyfürdő és Nappali Kórház fürdőszolgáltatásait. Az 1996-os rendeletnek most szerez érvényt az ÁNTSZ. Az Ady Endre utcai termálfürdő szolgáltatásait, a gyógymedencéket november 5-étől kizárólag olyan 14 éven aluli gyerekek vehetik igénybe, akiknek erre orvosi rendelvényük van – írja a Délmagyar – online.

A szentesi óvodások évtizedek óta ott tanultak meg úszni, és eddig szó sem volt arról, hogy a víz káros lehet, pedig az ezt szabályzó rendelet 1996-os keltezésű, vagyis már 16 éves.
A szülők nem értik, eddig nem volt ártalmas a kicsikre, csak mostantól? Ráadásul a bejárati ajtón továbbra is ott virít az óvodás és a családi belépők ára, ráadásul  Szentesen a téli időszakban ez az egyetlen lehetőség adódik a kicsiknek az úszásra.

A korlátozást a Dr. Bugyi István Kórház sajtóközleménye is megerősítette, megemlítve „ezt az intézkedést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi, Csongrádi Kistérségi Népegészségügyi Intézet határozatának alapján rendelte el". A határozatot tartalmazó levelet Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvos juttatta el az egészségügyi intézményhez – írja a lap.

Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvost a lap arról kérdezte, hogy miért csak mostantól tartatják be a rendelkezést. A kérdésre a tiszti főorvos így válaszolt: Magam is nyomoztam az ügyben, hogy kiderítsem, mi történt. Az októberi ellenőrzéskor a kollégák óvodásokat találtak a medencében, ezért hívták fel az intézmény és a fürdő figyelmét erre az intézkedésre. A gyógyvíz 36 fokos, ebben nem is lehet úszni, viszont felmerült, hogy ezt keverik más kút vizével, így lehűtik 28-30 fokosra, ebben már jól érezhetik magukat az ovisok, úszni is tanulhatnak. Ekkor viszont az kérdés: ez még gyógyvíznek minősül-e? A kistérségiek kérték az országos tisztifőorvos állásfoglalását, ami még nem érkezett meg.

A problémák azonban halmozódnak: ha lehet úszásra használni, akkor az előírások szerint nem jó a jelenlegi töltő-ürítő megoldás, a sportcélú medencéknek vízforgatósnak kell lenniük. Vagyis sok múlik az országos tiszti főorvos állásfoglalásán – mondta Tombácz Zsuzsanna.

Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvos úgy nyilatkozott: vizsgálják, hogy a medencéket miként üzemeltetik, a vizet milyen célra használják (gyógyítás, úszás oktatás). Az OTH (Országos Tisztiorvosi Hivatal) évtizedes saját határozatait ellenőrzi, és dönt, kívánja-e felülvizsgálni.