• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

MOK: csökkennek az újonnan betegek gyógyulási esélyei

Lapszemle 2020.11.10 Forrás: hvg.hu
MOK: csökkennek az újonnan betegek gyógyulási esélyei

A reakciók szerint többek között problémás, hogy nincs elég munkaerő, sok az adminisztráció, és nem frissült érdemben a Covid-ellátás protokollja.

A múlt héten jelentette be Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára, hogy a MOK létrehoz egy új felületet, amin orvosok számolnak be arról, milyen problémákat okoz a koronavírus a kórházakban. A kamara közlése szerint hamar elkezdtek beérkezni a szakemberek észrevételei a "realitás projekt" elnevezésű rendszer indulása után, az első visszajelzések nagy része az intenzív ellátást még nem, de kórházi ellátást már igénylő betegeket ellátó osztályokról, részlegekről érkezett – idézte a MOK közleményét a hvg.hu.

A MOK azt közölte, hogy a Covid-ellátó osztályoktól és ambulanciáktól beérkező visszajelzések alapján elegendő a védőfelszerelések mennyisége, megfelelő a dolgozók élelmezése, és szintén pozitívumnak tekinthető, hogy az orvosok és a szakdolgozók nagy odaadással végzik a munkájukat. A kamara közleménye „kijavítható negatívumoknak” nevezi, hogy tavasz óta nem frissült érdemben a Covid-ellátás magyarországi szintű, könyvben is összefoglalt protokollja, illetve, hogy az orvosok és szakdolgozók idejük jelentős részét adminisztrációval és szervezéssel kell tölteniük.

Vannak viszont olyan problémák, amelyeket a Magyar Orvosi Kamarához beérkezett visszajelzések alapján nagyon nehéz kezelni, ilyen például a nem megfelelő személyzeti létszám. A közlemény szerint a halasztható ellátások eltolásával még valamennyi humán erőforrás mozgósítható, de a betegszám növekedésével végképp nem lesz megfelelő számú orvos és szakdolgozó, hisz már most sincsen elég. A beérkezett reakciók alapján sokszor sérül a betegek méltósága, nincs idő a kellő felvilágosításra, megnyugtatásukra, szorongásuk csökkentésére, és problémásak az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kontakt kezelési és karanténszabályok.

Több helyről érkező panasz szerint idős, demens, jellemzően szociális ellátóhelyekről érkező betegek Covid pozitivitás esetén jelenleg akkor is a kórházat terhelik, ha hiányzó vagy minimális tüneteik miatt valójában nem szorulnának kórházi ellátásra. Az ő elhelyezésüket máshogy kellene megoldani. Hasonlóan nehezen kezelhető gondot jelent sokszor a javuló betegek hazaküldése a kamara szerint. Továbbiak a cikkben

A MOK összefoglalója az eddig érkezett jelzésekről itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink