• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MOK: csökkennek az újonnan betegek gyógyulási esélyei

Lapszemle 2020.11.10 Forrás: hvg.hu
MOK: csökkennek az újonnan betegek gyógyulási esélyei

A reakciók szerint többek között problémás, hogy nincs elég munkaerő, sok az adminisztráció, és nem frissült érdemben a Covid-ellátás protokollja.

A múlt héten jelentette be Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára, hogy a MOK létrehoz egy új felületet, amin orvosok számolnak be arról, milyen problémákat okoz a koronavírus a kórházakban. A kamara közlése szerint hamar elkezdtek beérkezni a szakemberek észrevételei a "realitás projekt" elnevezésű rendszer indulása után, az első visszajelzések nagy része az intenzív ellátást még nem, de kórházi ellátást már igénylő betegeket ellátó osztályokról, részlegekről érkezett – idézte a MOK közleményét a hvg.hu.

A MOK azt közölte, hogy a Covid-ellátó osztályoktól és ambulanciáktól beérkező visszajelzések alapján elegendő a védőfelszerelések mennyisége, megfelelő a dolgozók élelmezése, és szintén pozitívumnak tekinthető, hogy az orvosok és a szakdolgozók nagy odaadással végzik a munkájukat. A kamara közleménye „kijavítható negatívumoknak” nevezi, hogy tavasz óta nem frissült érdemben a Covid-ellátás magyarországi szintű, könyvben is összefoglalt protokollja, illetve, hogy az orvosok és szakdolgozók idejük jelentős részét adminisztrációval és szervezéssel kell tölteniük.

Vannak viszont olyan problémák, amelyeket a Magyar Orvosi Kamarához beérkezett visszajelzések alapján nagyon nehéz kezelni, ilyen például a nem megfelelő személyzeti létszám. A közlemény szerint a halasztható ellátások eltolásával még valamennyi humán erőforrás mozgósítható, de a betegszám növekedésével végképp nem lesz megfelelő számú orvos és szakdolgozó, hisz már most sincsen elég. A beérkezett reakciók alapján sokszor sérül a betegek méltósága, nincs idő a kellő felvilágosításra, megnyugtatásukra, szorongásuk csökkentésére, és problémásak az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kontakt kezelési és karanténszabályok.

Több helyről érkező panasz szerint idős, demens, jellemzően szociális ellátóhelyekről érkező betegek Covid pozitivitás esetén jelenleg akkor is a kórházat terhelik, ha hiányzó vagy minimális tüneteik miatt valójában nem szorulnának kórházi ellátásra. Az ő elhelyezésüket máshogy kellene megoldani. Hasonlóan nehezen kezelhető gondot jelent sokszor a javuló betegek hazaküldése a kamara szerint. Továbbiak a cikkben

A MOK összefoglalója az eddig érkezett jelzésekről itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink