• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Molekulától a patikapolcig hosszú és drága az út

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Mire egy új hatóanyag eljut odáig, hogy embereken is kipróbálják, már régen nem kísérletről beszélünk.

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen fejlesztettek ki növényi hatóanyagot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának kutatói. Ha a további állatkísérletek sikert hoznak, embereken is kipróbálják az új szert. Vajon mivel számolhatnak, akik részt vesznek egy ilyen vizsgálatban? Milyen úton-módon lesz egy vegyületből gyógyszer? – teszi fel a kérdést a Szabad Föld – online.

Mire egy új hatóanyag eljut odáig, hogy embereken is kipróbálják, már régen nem kísérletről beszélünk. Az új szernek addigra már nemcsak a hatásosságát kell bizonyítania, hanem azt is, hogy ártalmatlan az egészségre. Csak ezt követően kaphatnak engedélyt a kutatók az illetékes hatóságoktól az embereken végzett vizsgálatokra – magyarázza dr. Paál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) korábbi főigazgatója.

A klinikai gyógyszervizsgálatok során a szer biztonságát és hatékonyságát több lépcsőben embereken is ellenőrzik. A vizsgálatok első fázisában egészséges önkénteseken próbálják ki a készítményt. Itt kezdődik el a kutatás egyik legizgalmasabb szakasza: ami az állatoknak bevált, vajon mekkora dózisban és hogyan hat az emberi szervezetre? – folytatja Paál professzor. A vizsgálat második fázisában már 2-300 emberen tesztelik, hogy mennyire hatásos a gyógyszer, s ekkor határozzák meg azt is, hogy milyen formában és dózisban célszerű azt beadni. A harmadik lépcsőben általában a kórházakban dolgozó orvosok keresnek jelentkezőket olyan pácienseik körében, akik abban a betegségben szenvednek, amire az új gyógyszert alkalmazni szeretnék. Ez az engedélyezés előkészítésének az időszaka, amikor a munka már több ezer beteg bevonásával folyik.

Akár tíz év is eltelhet, mire egy vegyületből gyógyszer lesz, az új szer kifejlesztésének költsége 300–500 millió dollárra rúg. Magyarországon körülbelül egy-másfél milliárd forintba kerül, míg egy új készítmény megjelenik a patikák polcain – jegyzi meg a portál.