• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Morális mélypontra süllyedt az egészségügy 2018-ban

Lapszemle 2018.12.31 Forrás: 24.hu
 Morális mélypontra süllyedt az egészségügy 2018-ban

Év végi elemzés Lénárd Rita belgyógyász-főorvossal, az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport tagjával.

2018-ban a Honvédkórház sürgősségijén mutatkoztak meg leglátványosabban az évtizedek óta szőnyeg alá söpört problémák. Az i-re a pontot Zacher Gábor augusztus végi felmondása tette fel, ami után akkora botrány kerekedett, hogy benne volt a levegőben, mélyreható változások kezdődhetnek. Lénárd Rita, a több ezer tagot számláló 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport adminisztrátora is érezte a változás szelét, ami aztán mégis elmaradt - írta a 24.hu.

Azt hittük, lesz egy olyan összefogás a sürgősségi szakmában, ami nagyobb változást kényszerít ki. Nem lett, mert továbbra sem képes összefogni az orvostársadalom – mondja ki ítéletét a belgyógyász-főorvos, aki szerint a rendszerszintű változáshoz az kellene, hogy az orvosok felmondják az önként vállalt túlórát. „Ha ez megtörténik, 24 órán belül bezár a bazár”, és nem lehet félmegoldásokkal betömködni a rendszer repedéseit.

Lénárd Rita azonban hangsúlyozza, hogy éppen azért, mert a sürgősségi ellátás a teljes egészségügyi rendszer hibáit leképezi, nemcsak az ország legnagyobb sürgősségi betegellátó osztálya (SBO) került a tönk szélére, hanem az egész ellátási forma küszködik. A sürgősségi ellátásnak Magyarországon nincs megfelelő háttere: sem a beáramláskor, mert az alapellátás finoman szólva sem működik jól, sem az ürítéskor, mert hiányzik a háttérosztályok problémamentes működése. Befelé kontrollálatlanul áramlik a betegtömeg, kifelé viszont nem tud ürülni, magyarázza Lénárd Rita az SBO-k keserves gyakorlatát.

Az újonnan felálló Kásler-minisztérium sem tudta takargatni a problémát, valamit lépnie kellett. Az év végére állt össze az a koncepció, aminek célja, hogy megszűnjön a több órás várakozás, és gördülékenyebb legyen az ellátás. A január 1-jén életbe lépő, 59 intézményben működő „új sürgősségi ellátási rend” szerint kötelező lesz a triázs alkalmazása (a triázsról bővebben itt írtunk), egy diszpécser foglalkoztatása, aki összeköti a beteget az ellátóval, és az akut alapellátási egység felállítása, ahova a kevésbé súlyos eseteket küldik.

Helyrebillen ettől az intézkedéscsomagtól a botrányoktól tépázott, sebtében megjavítani akart sürgősségi ellátás? Aligha, mondja Lénárd Rita, mert a sürgősségi ellátás reformját nem elég csak a sürgősségi ellátás reformjával elintézni, az egész egészségügyi rendszert át kell alakítani.

Legolvasottabb cikkeink