• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mosolymentes egészségbiznisz

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az egészségmegőrzés-biznisz dübörög. Az emberi hangnemet pedig a drágább csomagok sem tartalmazzák.

Nem is tudom, mi volt az első jele annak, hogy átvertek. Talán az, amikor a rendelőről kiderült, hogy egy átrendezett polgári lakás, és nyomokban sem hasonlít a több tízezer forintért megvásárolt kuponon látható, magas színvonalú budai klinikára. Vagy amikor megcsapta az orromat a szűk térben égetett rengeteg illatosított gyertya fullasztó szaga. Nem volt túl biztató az ezoterikus dekoráció, a nővérek mosolymentes arca és a váróterem berendezése sem... - olvasható az mno.hu vélemény rovatában megjelent írásban.

... Míg vártam, hogy behívjanak a vizsgálatra, átnéztem az üvegasztalon heverő női újságokat. A legfrissebb is 2014-es volt, a lapok mellett pedig nyomtató állt, rajta fecnivel: „Aki elfelejtette magával hozni a kuponját, itt kinyomtathatja 500 forintért."
Időpontra jöttem. Figyelmeztettek, ne késsek, de korábban se érkezzem. Végletekig szabálykövető emberként ezért tíz percet várakoztam a fagyos reggeli utcán, mielőtt be mertem nyomni a rendelő csengőjét. Rajtam kívül egyetlen hölgy tartózkodott a váróban. Apró volt, elveszettnek és gyanakvónak tűnt, és úgy éreztem, alighanem ő is ilyennek lát engem. Így hát kerültük egymás tekintetét. A vizsgálat vérnyomásmérésből és vérvételből állt, és mindössze néhány percet vett igénybe. A teremben a nővéren és rajtam kívül jelen levő köpenyes személyt orvosnak véltem, de hogy az volt-e, vagy sem, már soha nem tudom meg. Nemhogy nem tett fel kérdéseket az egészségemmel kapcsolatban, de még a köszönés is elmaradt. Azt mondták, eredmény 72 órán belül várható, és ha kérek magyarázatot a leletekhez, az még négyezer forint lesz. Természetesen csak készpénzzel lehetett fizetni.

„Felnőtt ember vagy, úgyhogy bele sem kezdünk, mennyire fontos évente egyszer ellátogatni egy orvosi szűrésre, hiszen biztosan te is pontosan tudod" – ez volt a hirdetésükben a mondat, amellyel megfogtak néhány héttel korábban, amikor lefoglaltam az időpontot az interneten. Valóban felnőtt ember vagyok, és valóban lépten-nyomon találkozom az üzenetekkel, hogy a kárelhárítás helyett a megelőzésre kellene koncentrálni. Hallottam eseteket a figyelmen kívül hagyott apró jelekről, amelyek időben történő felismerése tragédiákat előzhetett volna meg, és természetesen egészséges mértékben rettegek. Azt is olvastam, hogy Magyarországon nem csupán az emberek várható élettartama rövidebb az európai átlagnál, az egészségben eltöltött éveik száma is 3–8 évvel kevesebb, mint a kontinens többi polgárának. Ennek egyebek közt az az oka, hogy a magyarok nem mennek el a szűrővizsgálatokra, noha közülük többet a társadalombiztosítás is támogat.

Mentségemként szeretném elmondani, hogy az utóbbit is megpróbáltam. Többször is. A helyzet azonban az, hogy a túlterhelt állami egészségügyi rendszerben a tünet- és panaszmentes személyek vörös posztónak számítanak. Különc SZTK-turistának, aki úri huncutságból bukkan fel a rendelők környékén, és rabolja az agyonhajszolt orvos idejét a valódi, krákogó, hörgő, sóhajtozva bicegő betegektől. Két éve a szemészeti szűrővizsgálatok fontosságáról akartam kérdezni egy orvost, de meglepetésemre azonnal dühös monológba kezdett arról, hogyan tömítik el rendelését a szűrésre jelentkezők... 

A kínálat alapján egyértelmű: az egészségmegőrzés-biznisz dübörög. Ez önmagában nem baj. Talán annak a jele, hogy társadalmilag kitörünk az „amíg nem fáj, addig még, amikor fáj, akkor már nincs mit tenni" hozzáállás ördögi köréből. Gond azonban, hogy sok a kókler, aki kihasználja az emberek rettegését és az állami egészségügyi rendszer okozta traumáikat. Nem egyértelmű, hogy az idegen szavak koszorújába font ajánlatokból mi az, amire valóban szükség van, vagy amit a tb egyébként is fedezne. Az emberi hangnemet pedig a drágább csomagok sem tartalmazzák.

Legolvasottabb cikkeink