• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Mosonmagyaróvár: máris összeomlott az új magyar kórházreform

Lapszemle 2023.03.30 Forrás: valaszonline.hu
Mosonmagyaróvár: máris összeomlott az új magyar kórházreform

A kórházak maradnak, csak éppen már nem azt nevezik így, ahol belgyógyászat, sebészet és szülészet is működik, hanem azt, ahol valaha működött.

A megyei kórházra zúduló betegek, frissen császározott kismamák mentőztetése, felére csökkent nővérbérek – az egészségügyi reform egyik első állomása Győr-Moson-Sopron megyében inkább a káosz, mint a tervezés jeleit mutatja. A válaszonline.hu munkatársa egy hetet töltött a megyében, hogy háttérbeszélgetések sorával derítse ki, mi történik. Mosonmagyaróváron, ahova ezerszámára áramolnak az ország minden részéről az Ausztriában szerencsét próbáló emberek, négy kivételével az összes kórházi osztályt bezárták.  Mi köze ehhez a politikának és kik azok az zsoldosorvosok? - tette fel a kérdést.

A kormány a házi orvosi ügyeletek átalakítása mellett tervbe vette a kis, gazdaságtalanul üzemeltethető kórházak átalakítását. Első lépésként Takács Péter egészségügyért felelős belügyminisztériumi államtitkár kiszámoltatta, hogy 2021-ben melyik kórházban mennyibe került ezer ellátandó lakos gyógyítása. A legdrágábbnak Komló bizonyult 11 millió forinttal, viszont volt 13 olyan intézmény, ahol még másfél millió forintot sem kellett ezer lakosra költeni. (Köztük több budapesti, például a Dél-Pesti Centrumkórház, a Bethesda Gyerekkórház, a Nyírő Gyula vagy a Jahn Ferenc.) A mosonmagyaróvári a 11. legdrágább hely az országban az államtitkári kimutatás szerint, mintegy hárommillió forinttal.

A kormányzati elképzelés szerint közelíteni szeretnék egymáshoz a kórházakra fordított összeget, a kisebb, gazdaságtalanul működő intézményeket pedig átalakítják. Nem zárják éppen be, ezt nem szabad kiejteni a szájakon, ahogy azt sem, hogy kórházi ágyakat szüntetnek meg. Maradjunk annyiban, hogy kórházak maradnak, csak éppen már nem azt nevezik így, ahol belgyógyászat, sebészet és szülészet is működik, hanem azt, ahol valaha működött.

Mindenesetre a szülészet felújításával éppen addigra készültek el, amire bezárták. Ám akkor még a covid miatt.

2021 júliusában újra kellett építeni az intézményt, mert közben a személyzet egy része máshol helyezkedett el. 

A nappali műszakokat a Karolina Kórházban is meg tudták oldani, a nehézséget az éjszaka és a hétvége okozza, mert a kisebb intézményeknek az ügyeletekre már nincs elég személyzetük. „Zsoldosorvosokat”, vállalkozókat szerződtettek egy-egy hétvégi ügyeletre, akik kisegítik őket. Jó pénzért. Ugyan miért jönne át valaki egy kis kórházba ügyelni hétvégén, ha a sajátjában is ugyanannyit kap a munkájáért? Meg kell fizetni. 

Az államtól Mosonmagyaróvár nem remélhetett megoldást a problémára, a kórház főigazgatója ezért a város és a környék önkormányzataitól kért segítséget. 2021-ben kapott is 72 millió forintot a kórház működtetésére...  Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink