• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Most már egészen rossz állapotban érkeznek a menekültek”

Lapszemle 2022.05.11 Forrás: 24.hu
„Most már egészen rossz állapotban érkeznek a menekültek”

Akár a szemkontaktus vagy egy félmosoly is ki tudja billenteni a krízisből az elveszett biztonságérzetet keresőket.

Több vidéki kórházban is fizetett szabadságot adnak azoknak az orvosoknak, akik a MedSpot Alapítvány felhívására a menekültek ellátásában segítenek. Pszichológusok is részt vesznek az önkéntes munkában, és azt mondják, akár a szemkontaktus vagy egy félmosoly is ki tudja billenteni a krízisből az elveszett biztonságérzetet keresőket. Az alapítvány a 2015-ben Magyarországon keresztül menekülőkön is segített, majd pszichológusi támogatást biztosított a járvány alatt az egészségügyi dolgozóknak. Most egy Beregsurányban kihelyezett mobilrendelőben látják el az Ukrajnából érkezőket írja a 24.hu.

Nagyjából a háziorvosi és a sürgősségi ellátás között működünk, de inkább a háziorvosi ügyelethez hasonlítanám a tevékenységünket – mondja dr. Spányik András, annak a MedSpot Alapítványnak az alapítója, amely önkéntes orvosokat toboroz az Ukrajnából menekülők egészségügyi ellátásához. A szervezet orvosai és pszichológusai a határhoz közeli Beregsurányban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítőpontján nyújtanak ellátást a nap 24 órájában, a hét minden napján.

Kezeltek már infarktusos beteget és súlyos koronavírusost, ők magasabb szintű kórházi ellátást igényeltek. A MedSpot alapítójának elmondásából ítélve ez nem jelentett problémát, mert jól szervezett az ottani, civilek által biztosított egészségügyi ellátás, amelynek keretében a mentőszolgálatot is bevonva tovább lehet navigálni a beteget valamelyik közeli kórházba, ahonnan egyéb segítséget is kap az alapítvány, például a veszélyes hulladék elszállításában és orvosi eszközök biztosításában.

Spányik Andrásék számára nem ismeretlen a mostanihoz hasonló krízis, hiszen a MedSpot Alapítvány a 2015-ös menekültválságkor alakult. Akkor a Keleti pályaudvaron, majd Röszkén, végül pedig Horvátországban nyújtottak segítséget a háború miatt otthonaikat elhagyni kényszerülők számára. Most adományokból vásárolt eszközökkel és egy mobilrendelőként funkcionáló, vizsgálóággyal és a sürgős esetek ellátásához is felszerelt mikrobusszal érkeztek meg március első napjaiban az ukrán határhoz közeli Beregsurányba. Azt, hogy a háború február 24-ei kitörése után segíteni kell, Cseke Béla, az alapítvány egyik kurátora, az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztályának vezetője döntötte el. Felvette az illetékes védelmi bizottsággal a kapcsolatot, így született meg a döntés, hogy a 2015-ben már összeszokott csapat Beregsurányba teszi át a székhelyét.

Aneszteziológus, háziorvos, neurológus, sürgősségi orvos is van a csapatban, de előfordult már, hogy egy pszichiáter ügyelt. „Ezt a típusú ellátást nagyjából minden orvos el tudja látni, hiszen alapellátást biztosítunk, amelyek rutinfeladatokat jelentenek többnyire a gyakorló orvosoknak” – hangsúlyozza Spányik András, aki maga is több alkalommal ügyelt már Beregsurányban, a leghosszabban egyszerre három napon át, váltásban a kollégáival. Ami viszont nem rutin, az az aktuális helyzet: traumaáldozatokat kell kezelni. Jöhetnek olyan szituációk, amelyekhez nem feltétlenül orvosi kompetencia, sokkal inkább empátia szükséges.

Ha érkezik egy család, amelyből valamelyik családtagot – akár egy súlyos betegség miatt – ki kell emelni, az ebben a helyzetben, amikor együtt menekülnek és az összetartozás érzése a biztonságuk része, kifejezetten traumatikus lehet a számukra. Ez olyan turbulens helyzet, amit az ott lévő orvosnak is kezelnie kell. Ezért ez részben szociális munka is, nemcsak gyógyítás – érzékelteti Spányik doktor a feladat összetettségét.

...

A harcok elhúzódásával már nemcsak a háború elől menekülők, hanem azok a háborús menekültek is megérkeztek Beregsurányba és a MedSpot Alapítvány orvosaihoz, akik a saját bőrükön tapasztalták a harcokat. Lőtt sérülésekkel érkezőket is láttak Spányik Andrásék, és kezeltek olyan nőt is, akit ledobott az ágyról a robbanás. Egyre többen érkeznek olyanok, akik a menekülés közben sérültek meg, vagy kaptak el hasmenéses vírust, esetleg éppen megfázásos megbetegedést.

Most már egészen rossz állapotban érkeznek hozzánk, súlyos sérülésekkel és régóta a háborútól nyűglődve – ecseteli Spányik doktor, aki szerint nehézséget jelent az is, hogy az érkezők korábbi betegségei is érthető módon elhanyagoltak, hiszen az ukrán egészségügyi ellátórendszer háborús időkben még kevésbé tud színvonalas gyógyítást nyújtani.

További részletek a cikkben.