• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Most radiológushiány miatt van veszély a Honvédkórházban

Lapszemle 2018.11.13 Forrás: hvg.hu
Most radiológushiány miatt van veszély a Honvédkórházban

A kétnaponta sebészeti ügyeletet adó intézményből szeptember 1-jén távozott az utolsó radiológus is.

Miközben a Honvédkórház szeptemberre összeomlás szélére került sürgősségi betegellátó centrumában lassan talán normalizálódik a helyzet (az SBC sürgősségi és szakorvosai múlt héten megkapták végre a lassan egy éve beígért béremelésüket), a kórház II.-es számú, Podmaniczky utcai telephelyén csak a szerencsén múlt, hogy még nem lett tragédia az orvoshiányból - írta a hvg.hu.

A kétnaponta sebészeti ügyeletet adó intézményből szeptember 1-jén távozott ugyanis az utolsó radiológus is. Így a csak SFH-ként emlegetett sürgősségi felvételi helyen az asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, az elkészült felvételeket szakorvos híján egy az intézménnyel szerződött szegedi magán diagnosztikai cég végzi, távleletezéssel.

Ez önmagában nem volna baj, a távleletezés bevált módszer Európa több más országában is, csakhogy főként az ütemezett és nem a sürgősségi vizsgálatoknál, az SFH működésére rálátó dolgozóktól ugyanis úgy tudjuk: sokszor több órát is várni kell azokra a leletekre, amelyek nélkül, illetve megszületése előtt az ügyeletes orvos nem tud dönteni a beteg további sorsáról, a szükséges – adott esetben életmentő – beavatkozásról.

Mivel a Podmaniczky utcai telephelyen sebészeti, belgyógyászati, illetve ezekhez kapcsolódó intenzív osztály is működik, az itt fekvő betegek állapota is bármikor olyanra fordulhat, hogy gyors radiológiai diagnosztikára lenne szükségük – rájuk, ha nincs felvételes nap vagy elmúlt már 16 óra, ugyanaz vár, mint az SFH ügyeletére érkezőkre. Házon belüli forrásaink szerint nem ritka, hogy fél nap alatt négyszer-ötször fordul a mentő a két telephely között.

A korábban ott dolgozó radiológusok mellesleg nem maguktól mentek el a II-es telephelyről: információink szerint az intézményvezető döntése alapján rendelték át őket a sokkal nagyobb leterheltségű központi radiológiára, hogy így enyhítsék az ottani szakorvoshiányt. Csakhogy a két radiológusból végül csak egy ment át a Róbert Károly körútra, a másik inkább felmondott.

A radiológusok hiánya egyébként az ősszel a figyelem központjába került sürgősségi betegellátó centrum (SBC) munkájában is érződik. A miniszteri rendeletben előírt szakmai minimumfeltételek értelmében például a sürgősségi diagnosztika lelet-visszafordulási ideje nem lehetne több 60 percnél – ennyi időn belül kellene az orvosnak kézhez kapnia egy-egy diagnosztikai vizsgálat eredményét. Ehhez képest sokszor hiába végzik el várakozás nélkül, akár az orvoshoz kerülésétől számított 15 percen belül egy sürgősnek osztályozott, de nem életveszélyes állapotú beteg CT-vizsgálatát, az éjszakánként egy rezidenssel ügyelő radiológus akkor is csak órák múlva jut el a lelet kiértékeléséhez, mert addig folyamatosan korábbi, sürgős, vagy adott pillanatban épp elsőbbséget élvező, életveszélyes esetekét kell leleteznie. Még több részlet a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink