• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Mostantól rezidensek is végezhetnek önállóan egészségügyi tevékenységet

Lapszemle 2021.03.14 Forrás: merce.hu
Mostantól rezidensek is végezhetnek önállóan egészségügyi tevékenységet

A rendelet valójában egy már létező gyakorlathoz ad jogi keretet, azaz a valóságban sok mindenen nem változtat.

A Magyar Közlöny szombati számában megjelent friss kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet idején az  egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben részt vevők – azaz az orvosi egyetemet már elvégzett, de még a szakorvosi képesítés megszerzése előtt álló személyek – is végezhetnek önállóan egészségügyi tevékenységet bizonyos kompetenciák tekintetében, amennyiben arra a tutoruk felhatalmazza őket - ismertette a mérce.hu.

A rendelet szövege szerint „a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt az  egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 110.  § (2) és (3)  bekezdésében foglaltaktól eltérően az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben részt vevő személy (a  továbbiakban: jelölt) önállóan végezhet egészségügyi tevékenységet mindazon kompetenciák tekintetében, melynek gyakorlására a tutora igazolása alapján felhatalmazást szerzett.”

A kompetenciák elsajátításához a rendelet különböző szinteket társít, az „A” szinten a jelölt az adott tevékenységet, beavatkozást „saját indikáció alapján, önállóan” végezheti, a „B” szinten szakorvosi szupervízió mellett, a „C” szinten szakorvossal történt kötelező, előzetes megbeszélés alapján önállóan, a „D” szinten szakorvos személyes irányítása alapján, a  szakorvos utasítása szerint, az „E” szinten pedig a szakorvos személyes irányítása alapján, vele együtt.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, azaz vasárnap, és a  „koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény” hatályvesztéséig tart, vagy 2021. május 23-ig.

A jelenleg hatályos egészségügyi törvény ehhez képest az egészségügyi szakképesítés megszerzéséhez (amelyet egy jelölt szakerülettől függően 3-6 év szakképzés után szerezhet meg) köti az önálló egészségügyi tevékenység végzését, ez előtt a szakképzésben részt vevő személy hivatalosan csak szakképesítéssel már rendelkező orvos felügyelete mellett végezhet ilyet.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Dr. Tóth Judit Mária a Mércének elmondta, szerinte a rendelet valójában egy már létező gyakorlathoz ad jogi keretet, azaz a valóságban sok mindenen nem változtat. Emellett azonban tisztítja a helyzetet, és védelmet ad a szakorvosoknak és a jelölteknek is.

Legolvasottabb cikkeink