• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MSZP-s örökséget nyög Baranya megye

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

223 millió forintot kell visszafizetni a HospInvest Rt. jogutódjának.

Még az MSZP-s vezetésű Baranya megyei önkormányzat döntött arról, hogy magánkézbe adja a megyei kórház gyógyszertárát; a nem működő gyógyszertár miatt a következő években 223 millió forintot kell visszafizetni a HospInvest Rt. jogutódjának, a Donátus Pharma Kft.-nek – tájékoztat a Magyar Nemzet.

A Baranya Megyei Kórház 2010. január elsején szűnt meg önálló intézményként, a kórházat ekkor integrálták a Pécsi Tudományegyetem klinikai rendszerébe. E lépésre azért szánták el magukat a fenntartók, mert a kórház súlyos adósságot görgetett maga előtt, és a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek következtében az ágyszámok drasztikus mértékben csökkentek. Az összevonás mellett szólt az az érv is, hogy a párhuzamosan működő egészségügyi intézmények helyett egy egységes rendszertől hosszú távon gazdaságosabb működtetést várnak. Mindez azonban súlyos terhekkel is jár.

A szocialista irányítású baranyai önkormányzat hagyta jóvá 2005-ben azt a megállapodást, amely szerint a HospInvest Rt. a Baranya Megyei Kórházban saját forrást igénybe véve - csaknem százmillió forintból - gyógyszertárat alakít ki egy ottani bérleményből. A cég előre ki is fizetett 15 évre szólóan 125 millió forintnyi bérleti díjat, s a 100 millió forint értékű beruházási munkát el is végezte. 1993 és 2006 között a Baranya Megyei Kórházat Horváth Zoltán vezette, aki később egészségügyi államtitkár is volt a szocialista kormány regnálása alatt. Az ő irányítása idején megkötött szerződés következtében 223 millió forintot kell kifizetnie a Baranya megyei önkormányzatnak a HospInvest Rt. jogutódja, a Donátus Pharma Kft. részére, mivel a kórházi integráció miatt a gyógyszertárra már nem volt szükség - azaz a jelenlegi megyei vezetésnek kell helytállnia az MSZP-sek döntéseiért.

A HospInvestből ismert Kern József birtokában lévő Donátus Pharma Kft. vissza is kérte a már kifizetett bérleti díjat, valamint az elvégzett munkája ellenértékét. A tárgyalások után született megállapodás szerint a megyének 223 milliót kell részletekben kifizetnie négy év alatt. Rúzsa Csaba 2006 júliusától 2009 decemberéig vezette a kórházat. Ő már szeretett volna kihátrálni az ügyletből, ám sem az intézménynek, sem a megyei önkormányzatnak akkor nem állt módjában visszafizetni ezt az összeget. A volt főigazgató szerint aligha vágott volna bele az ügyletbe, hiszen tizenöt évre előre elkötelezték magukat, miközben csökkentették a kórházi ágyszámokat is.

Mint mondta, mire átvette az intézményt, ő már csak azzal szembesült, hogy a HospInvest Rt. átutalta előre a bérleti díjat, amelyet elődei el is költöttek az intézmény működtetésére. A volt államtitkárral mindössze névrokonságban álló Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke szerint is megérkezett a kórház számlájára ez a pénz, valamint pontosan elszámoltak a gyógyszertár kialakításának költségeivel. Ennek ellenére szerinte is rossz döntést hoztak elődei.

- A megyei önkormányzat akkori MSZP-s vezetése azon gondolkozott, milyen módon lehetne magánosítani az intézményt, s ezen elgondolásba jól illeszkedett a gyógyszertári privatizáció, valamint az a szintén 15 évre szóló szerződés, amelyet kórházi étkeztetésre kötöttek ugyanebben az időszakban - mondta az elnök. Hozzátette: ez utóbbi kapcsán olyan megállapodást kötöttek egy másik magáncéggel, amely az akkori, 580 ágynak megfelelő kapacitásra vonatkozott, nem sokkal később azonban már negyven százalékkal kevesebb kórházi aktív ágyuk volt. A megyei kórháztól ezt a szerződést „átvette" a Pécsi Tudományegyetem, de ha az universitas mégis felbontja a megállapodást, akkor akár a gyógyszertáréhoz hasonló, több tízmillió forintos összeget is fizethet a megyei önkormányzat.