• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Munkaerőhelyzet: ösztönözzék az érintetteket!

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A kormány 2012-es nyugdíjrendelete eret vágott a munkaerőhelyzetet illetően amúgy is vérszegény egészségügyön.

A kettős juttatás tilalma – amely fogalom egyébként először 2012 decemberének elején egy képviselői módosító indítványban bukkant fel – a fizetés és a nyugdíj egyidejű felvételét hivatott megszüntetni. Mivel a közszférában felmondtak a nyugdíjasoknak, s haladéktalanul nyugdíjazták a nyugdíjkorhatárt elért munkatársakat – akiknek helyét nem lehetett betölteni –, ez egyben munkaerő-racionalizálást is jelentett. Ez alól azonban az egészségügy egyfajta kivételt kapott, de a továbbfoglalkoztatási engedély birtokosainak sem folyósították nyugdíját 2013 júliusától.

Mivel azonban a miniszterelnök korábban nagy nyilvánosság előtt ígéretet tett arra, hogy a kieső jövedelmet – nyugdíjat – pótolják, megkezdődött az ötletelés - írta a medicalonline.hu.

Így került szóba a senior ösztöndíj, de ez már elnevezése okán is akkora felháborodást váltott ki, hogy rövid úton ejtették. Maradt a jövedelempótló támogatás. E címszó alatt a továbbdolgozó nyugdíjas – függetlenül attól, hogy közalkalmazottként, egyéni vállalkozóként vagy megbízási szerződéssel folytatja a munkát – fizetése mellé megkapja az időközben megállapított nettó nyugdíját. Ezután is be kell fizetni a 16 százalékos jövedelemadót, a 7 százalékos munkavállalói egészségügyi hozzájárulást, valamint a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, illetve a munkaadónak a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót a számfejtés során, tehát szuperbruttóval kell számolni. Mindennek a fedezete az egészségpénztár költségvetésében áll rendelkezésre egy külön soron.

Tavaly e célra 8 milliárd 263 milliót, idén közel ugyanennyit, 8 milliárd 600 millió forintot fordított az OEP. Arról nem szól a fáma, hogy a nyugdíjjal megegyező összegű jövedelempótló támogatás bevezetésével mennyire lettek – Szócska Miklóst idézve – átláthatóbbak a foglalkoztatási viszonyok.

Mint az az OSAP 2013-as jelentéséből kiderül, az intézkedés eredményeként a nyugdíjas korú orvosok száma 21,7 (464 fő), a szakdolgozóké 35,5 (944 fő), s az ugyancsak nyugdíjas korú egyéb egészségügyi dolgozóké 51,2 százalékkal (1384 fő) csökkent. „A csökkenést nagymértékben a nyugdíjas korúak létszámcsökkenése eredményezi" – foglalta össze az intézkedés lényegét a dokumentum. Ami a továbbfoglalkoztatottakat illeti, a legutolsó, nyilvános OSAP-jelentés szerint 2014-ben ily módon 1442 orvos, s 1435 szakdolgozó állt még munkában. Számuk azonban évről évre fogy, a magánszolgáltatók térhódításával ugyanis mindenféle herce-hurcát mellőzve, a nyugdíjba kerülők náluk keresnek elfoglaltságot s kiegészítő jövedelmet.

Legolvasottabb cikkeink