• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Műszer van, csak orvos nincs elég

Lapszemle Forrás: mno.hu

Hiába akad olyan műtéti technika, amely segíthet, ha nincs orvos, aki operáljon.

Hetekkel, sőt hónapokkal hamarabb gyógyulhatnak meg azok a betegek, akiket a hagyományos műtéti technika helyett a világszínvonalú artroszkópiás eljárással operálnak, ám hazánkban egyelőre alacsony azoknak az orvosoknak a száma, akik biztos kézzel tudják elvégezni a precíz beavatkozást – értesült a Magyar Nemzet. Sokan nem veszik a fáradságot, hogy megtanulják kezelni a milliókért beszerzett műtéti eszközöket – olvasható az mno.hu portálján.

A csuklóízületen belüli elváltozásokról jelenleg a legpontosabb képet az artroszkópiás műtét adja, amelynek lényege, hogy csupán néhány kis metszésen két-három milliméter átmérőjű csőoptikát vezetnek a csuklóba, és az orvosok egy monitorra kivetítve láthatják, milyen állapotban van a páciens ízülete. Leginkább porcsérüléseknél, szalagszakadásnál, töréseknél, ízületi gyulladásoknál alkalmazzák. Legalábbis ott, ahol erre akad megfelelő személyzet.

A speciális technikát – a portálnak nyilatkozó – Kovács Rita, a Sportkórház kézsebésze még 1993-ban külföldön sajátította el, akkor itthon ez még elérhetetlennek számított, és mint kifejtette, az azóta eltelt 23 év során a helyzet nem sokat változott.

Az idősebb orvosok többsége ugyanis nem gyakorolta még be ezt az eljárást, ragaszkodik a régi típusú műtétekhez, így hiába gyógyul gyorsabban a beteg ezzel a módszerrel, a kézsebészek többsége továbbra is „felvágja" a csuklót.

A műtét hasonló, mint egy laparoszkópiás beavatkozás, csak ez esetben nem a testüregben, hanem ízületben néznek körül, ott végzik a műtétet. A módszert egyébként a térd esetében eddig is gyakran alkalmazták, a váll-, boka- és könyökízületnél azonban csak kevesen használják, a csukló pedig eddig háttérbe szorult, ezen szeretnénk változtatni – mondta Kovács Rita, aki elárulta azt is, a Sportkórházban nemcsak alkalmazzák a módszert, hanem tanítják is. Az országban ugyanis jelenleg több intézetben is megtalálhatók a milliókba kerülő, érzékeny, sérülékeny eszközök, de nem vagy csak ritkán alkalmazzák őket, mert az orvosok nem elég gyakorlottak.

A Sportkórházban már rutinszerűen végezzük ezeket a beavatkozásokat, és más intézményekből is hozzánk jönnek a fiatalok tanulni, például a csuklóartroszkópiát – tette hozzá a kézsebész, aki szerint a műtét előnye, hogy nagyon pontos diagnózist ad, és a csuklóízületbe vezetett műszerekkel el tudják látni a porcsérüléseket, szalagsérüléseket, és az ízületi töréseknél is pontosan a helyére tudják illeszteni a felszíneket.