• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mutasd a bacijaidat, megmondom, ki vagy

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A velünk élő „baciállatkert" sok mindenben segít, de ha a rendszer felborul, fontos funkciók kerülnek veszélybe.

Hagyunk magunk után egyszerű cipőnyomot, talpnyomot, ökológiai és fosszilis lábnyomot. Most itt az újabb, a bakteriális lábnyom.
Ugye, milyen furcsa érzés egy nyaralás után hazaérkezni? Mintha még a falak is másmilyenek lennének. Az egészről a mikrobáink tehetnek, akik egy-két hét után cserbenhagytak minket. Amint a bőröndből előkerül a szennyes, kezet mosunk és iszunk egy pohár vizet, helyreáll a régi otthonos érzés is, visszatelepedtek saját kis gombáink, bacijaink és mi ismét nyugodtak vagyunk - írja a hvg.hu.

Minden háznak megvan a saját mikrobiológiai lenyomata, állapította meg a chicagói egyetem kutatócsoportja. Simon Lax és társai hat héten át vizsgáltak tíz házat. Nagyító alá vették a kilincseket, a villanykapcsolókat, a konyha padlóját. Nem maradtak ki a lakók sem, mintát vettek mindenki kezéről, lábáról és az orrából. Így összeállt egyfajta bakteriális lenyomat, ami minden egyes emberre jellemző és bizony sokat elárul tulajdonosáról. Ez a mikrobiom, vagyis a rajtunk és a bennünk élő mikrobiális lények közössége.

Az adatok elemzése kimutatta, hogy a bakteriális közösség idővel összehangolódik azzal az emberrel, akivel együtt él. Egyetlen vakteszt elegendő annak meghatározására, kitől és melyik házból származik „tulajdonosa".

A tudomány már régóta tud a mikrobiomok létezéséről, de hosszú ideig félreismerték a jelentőségét. Hét éve kezdtek el a biológusok, genetikusok, orvosok és a biostatisztikusok a Human Microbiom Project keretében behatóan foglalkozni a velünk élő „baciállatkerttel", amit mindannyian magunkkal hordunk. A százmilliárd élőlény kereken másfél kilót nyom, és többnyire egysejtűekről van szó. Többségük a bélrendszerben foglal helyet, de a bőrön, a szájban, az orrban és az urogenitális (húgy- és ivarszervi) rendszerben is sokan laknak.

A mikrobiom segíti az emésztés folyamatát, életfontosságú vitaminokat és zsírsavakat állít elő, erősíti az immunrendszert és véd a veszélyes kórokozóktól. De ha ez a komplex rendszer felborul, akkor fontos funkciók is veszélybe kerülnek. Depresszió, bélgyulladás, elhízás, cukorbetegség, rák, asztma és autoimmun-betegségek hátterében bizony gyakran a megtépázott mikrobiom állhat.

További részletek a weboldalon.