• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Műtét a győri kórház liftjében: jól van a beteg

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Jól van a kalandos műtét után Sáringer Tibor, akinek az életéért a keddi kórháztűz közben is küzdöttek az orvosok.

Gyakorlatilag meg sem szakították az operációt, amíg egy másik műtőbe tolták – írja a kisalföd.hu.

A Petz-kórházban kitört keddi tűzeset legizgalmasabb pillanatait Sáringer Tibor műtéte szolgáltatta. A férfit prof. Molnár F. Tamás műtötte, a háromórásra tervezett operáció felénél tartottak, amikor megszólalt a tűzjelző, s ömlött be a füst. Nyilvánvaló volt, hogy sem befejezni, sem félbehagyni nem lehet a műtétet, mert az a beteg életébe kerülhet. A nyitott mellkassal fekvő, altatott beteget ráemelték egy gurulós ágyra, majd Molnár professzor, az altatóorvos, annak asszisztense és a műtősnő beszállt a liftbe. A műtét gyakorlatilag félbe sem szakadt...

Két emeletet kellett lefelé megtenni, majd a folyosón egy másik műtőbe tolni a beteget. Az altatást eközben a szakorvos és az asszisztense felügyelte, az operációt vezető orvos, Molnár F. Tamás a nyitott mellkast tamponálta, s vészhelyzetben beavatkozott volna, ha szükséges. Persze vészhelyzet volt ez így is a javából, tegnap a tapasztalt professzor azt mondta, megjárta Bejrútot, de ilyen szituációban még nem találta magát.

Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár helyzetet szimulálni, gyakorolni nem lehet, de akkor és ott, mindenki higgadtan és szakszerűen tette a dolgát. A legnagyobb baj az lett volna, ha az ösztönökre és a józan észre bízzák magukat. Mert az ösztön nyilván azt mondta volna, hogy a gázcsövekkel teli operálóhelyiségből azonnal rohanjon ki mindenki. A józan paraszti észre pedig azért kár hagyatkozni ilyenkor, mert mindenkinek más lett volna az evidens, így a csapatmunka – ami itt nagyon működött – azonnal szétesik.

Sáringer Tibor a szubintenzív részlegen a felesége által behozott Kisalföldből tudta meg szerda délután, hogy mi is történt. Természetes, hogy nem emlékszik semmire, őt végig altatták. Sáringer Tiborné azonban pontosan emlékszik a felismerés pillanatára, hogy a „nyitott mellkassal egy másik műtőtbe áttolt férfi", akiről a híradásunk is szólt, csakis a férje lehet. „A lányom hívott, s én tudtam, hogy fél tizenkettőkor tolták be őt a műtőbe. A tűz egy órakor tört ki, így az operációnak még biztosan tartania kellett." A házaspár külön köszönetet mondott mindenkinek, aki a műtétben, előtte, illetve most is segít Tibornak.

Merthogy a Győrzámolyon élő férfi hosszú utat tett meg azóta, hogy december 21-én gennyes tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála és kórházba került. Hatszor műtötték eddig a tüdejét, ha minden jól megy, ez volt az utolsó operáció. Szembenézett a halállal, de legyőzte; ahogy a kórházi személyzet is a nyilvánvaló félelmet, amit a vészjelző szirénája és a beömlő füst válthatott ki az emberekben.

A tűzeset másnapján már javában zajlott a zárlat okának felfedése és a hiba kijavítása. Dr. Tamás László János főigazgató tájékoztatása szerint alaposan átnézik az érintett részen a rendszert – hasonló esetet nyilván nem szeretnének.

Prof. Oláh Attila orvos igazgató pedig arról számolt be, hogy a tűz miatt elmaradt keddi, előjegyzett műtéteket a tegnapi, illetve a mai nap során pótolják.

Az élet ismét a szokásos kerékvágásban folytatódott a Petz-kórházban, enyhe füstszagot csak a tűzeset közvetlen közelében lehetett még szerdán is érezni.                 

Legolvasottabb cikkeink