• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Műtét nélkül cserélik a szívbillentyűt

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A szívbillentyű-műtétek eredményessége jelentősen javulhat a katéteres megoldással.

Mint azt a Népszabadságnak Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem városmajori klinikai tömbjének vezetője elmondta, a szívbillentyű-műtétek eredményessége jelentősen javulhat, ha a mellkas feltárás helyett az éren át, katéterrel végzett beültetés válik általánossá. Az országos kardiológiai intézetben öt, az egyetemi szívklinika központban pedig már három ilyen beavatkozás történt a közelmúltban. Az előbbi helyen egyébként nemcsak a szerzett, de veleszületett szívhibák is „javíthatók" ezzel a módszerrel.

Szatmári András, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatóhelyettese közölte, már az ő intézetükben is volt öt ilyen beavatkozás, melyből kettő olyan, amellyel veleszületett szívhibát gyógyítottak. Állítása szerint a módszerrel a 75 éves operálhatatlan emberek élete akár tíz évvel is meghosszabbítható.

A módszert azért nem számít rutin beavatkozásnak, mert még nem tartozik az egészségbiztosító által támogatott eljárások közé. De már mindkét kardiológiai centrum kérte, hogy az egészségbiztosító legalább a legsúlyosabb és így a leginkább rászoruló betegeknél támogassa ezt a beavatkozást. Évente így mintegy 50 hagyományos módszerrel már nem operálható és főként idős ember életminőségét lehetne jelentősen javítani, illetve az életét meghosszabbítani. Hozzátette: ígéretet már kaptak, hogy talán már ebben az évben jut közpénz a katéteres billentyű cserékre.

A beavatkozás körülbelül ötmillió forintba kerül, ez némileg nagyobb összeg a hagyományos szívműtétek áránál (most körülbelül 1,5 millió forintot fizet a biztosító). Ha azonban nemcsak az operáció árát, hanem az azt követő kórházi kezelést, gyógyszereket is fölszámolják, és ezt vetik össze az új technológia költségeivel, akkor a katéteres billentyűcsere egyértelműen hatékonyabb eljárás a nagy műtéti kockázatú betegeknél. Merkely professzor szerint erre a beavatkozásra olyan betegeknek van szükségük, akik annyira rossz állapotban vannak, hogy nem bírnának ki egy nyitott szívműtétet. Ehhez az eljáráshoz elegendő lehet a felszínes altatás, nincs óriás műtéti heg. Nemzetközi adatok szerint egy évvel a katéteres beavatkozás után a betegek 58 százalékának nyújt a szíve normál teljesítményt, míg a szívsebész által megoperáltak csak 20 százaléka javult ennyire.