• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy bajban a betegek Oroszországban

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság online

Egy új orosz törvényjavaslat értelmében már csempészetnek számít, ha valaki külföldről hoz be gyógyszert.

Több száz orvos és páciens vonult utcára Moszkvában az egészségügy állapota és a tervezett reformok ellen tiltakozva. Az emberek attól tartanak, hogy az egészségügy racionalizálására meghirdetett kormányprogram − amelynek keretében egyes intézményeket bezárnak, csökkentik a klinikai betegágyak, illetve a személyzet számát és kiterjesztik a fizetős szolgáltatások körét − tovább rontja az ágazat helyzetét. A tüntetők az ingyenes ellátás visszaállítását követelték – írja a TASZSZ hírügynökség jelentése alapján a napigazdasag.hu.

Az orosz számvevőszék vizsgálata szerint miközben Moszkvában tavaly egy év alatt megduplázódott a fizetős egészségügyi szolgáltatások száma, a sürgősségi ellátáson nem sikerült érdemben javítani. A főváros egészségügyi osztályához tartozó intézményekben a betegágyak száma a 2012-es 81 ezerről 77,4 ezerre csökkent, a fizetett szolgáltatásokból befolyó összeg ugyanakkor elérte a 155 millió dollárt, miután a fizető betegek száma 35,5 százalékkal emelkedett. Moszkva szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese, Leonyid Pecsatnyikov szerint ezek az adatok csak a lakosság jólétének növekedését bizonyítják.

A betegek helyzetét a gyógyszer-beszerzési gondok is nehezítik. Eddig általános gyakorlat volt, hogy az Oroszországban nem hozzáférhető gyógyszereket ismerősökkel hozatták be külföldről, egy új törvényjavaslat értelmében azonban ez már csempészetnek számít, amiért akár öt év börtönbüntetés is kiszabható.

Ront a helyzeten, hogy a nyugati szankciókra adott válaszként a törvényhozók a nyugati gyógyszerimportot is leállítanák. Jelenleg 13 ezer orosz szenved különleges, csak külföldön engedélyezett gyógyszerrel kezelhető betegségben. A törvényjavaslatnak − amelyet a Duma már elfogadott − köze lehet ahhoz, hogy Dmitrij Medvegyev kormányfő korábban úgy nyilatkozott: a nemzetbiztonság érdekében el kell érni, hogy az orosz patikák 90 százalékban hazai gyógyszereket forgalmazzanak. Moszkva szerint nincs ok pánikra, hiszen egyéni kérelem alapján a betegek engedélyt kaphatnak a külföldi szerek megvásárlására.