• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy gyerek nagy gond Vasban is

Lapszemle Forrás: vaol.hu

Védettebbek a Vas megyei fiatalok az egyre korábban jelentkező rizikómagatartásoktól.

Miközben az országos adatok azt mutatják, hogy a rizikómagatartások (dohányzás, alkohol, drogok kipróbálása, szexuális élet kezdete) egyre fiatalabb korban mérhetők, és jelentősen „előbbre jöttek” az utóbbi tíz évben, Vas megyénél azt látjuk, hogy kedvezőbbek az adatok, vagyis tovább „védettek” a gyerekeink az erősebb, stabilabb családoknak köszönhetően - írta a Vaol.hu. De az is igaz, hogy már nem ringathatjuk magunkat abban a régebbi sztereotípiában, hogy a kamaszokkal a középiskolás korban kezdődnek „a problémák”. Eltolódott a „kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” vízválasztója a kamaszkor alsó határa felé.

A nemzetközi programban (Szlovénia – Magyarország határon átnyúló együttműködésben) megvalósult, „Healthy -– Egészséges közösségek” című kutatás a régiónkban Vas és Zala megyében zajlott 2013-ban. Az adatgyűjtés kiterjedt a gyermekek, szüleik és pedagógusaik testi, lelki és szociális egészségi állapotára, egészségmagatartására, továbbá a gyermekek egészségét és egészségmagatartását meghatározó demográfiai, környezeti, társas és egyéni háttértényezőkre. A Vas megyei kutatási partner a Nyugat-Magyarországi Eegyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ volt.

- Kutatások folyamatosan vannak az országban. Ez a Healthy-program azért érdekes, mert a nyugat-magyarországi régiót veszi nagyító alá, és részletes képet kapunk a Vas megyei helyzetről –- tudjta meg a lap dr. Kiss-Geosits Beatrixtől, a NYME Egészségfejlesztési tanszékének oktatójától.

A szaktudomány az egészséges életmód (szubjektív jól-lét, mentális egészség) 12 összetevőjével számol, a felmérésekben általában ezeket vizsgálják: személyi higiéné, egészséges táplálkozás, rendszeres, megfelelő időtartamú mozgás, stresszkezelés, balesetmegelőzés, kiegyensúlyozott szexualitás, nem dohányzás, csekély mértékű alkoholfogyasztás, drogtagadás, időben orvoshoz fordulás, együttműködés az egészségügyi ellátórendszerrel, az egyéni környezet tisztelete. Ebből öt az úgynevezett „rizikó magatartás”, a többi hét elengedhetetlen az egészség fenntartásához.