• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy lemaradásban lehet a magyar járványügy

Lapszemle 2020.09.10 Forrás: portfolio.hu
Nagy lemaradásban lehet a magyar járványügy

Miként lehet, hogy bizonyos, egészen egyértelmű helyzetben nem kér a háziorvos tesztet, máskor, kevésbé enyhe helyzetben pedig igen.

A jelenleg Magyarországon alkalmazott tesztelési protokoll nem alkalmas arra, hogy megállítsa a járvány gyors terjedését - ezt már régóta tudjuk, írja a Portfolio. A járványügyi szakemberek és a döntéshozók napokban tett megnyilvánulásaból azt is sejtjük, hogy a tesztelési kapacitásaink elérhették a határt, így abban már nincs semmi meglepő, hogy a kontaktszemélyeket sem feltétlenül tesztelik. A Portfolio olvasóinak történeteiből viszont úgy tűnik, hogy nem csak nem tesztelik őket, de még a karantén elrendelése is késik - azaz a potenciálisan fertőző embereket nem tudjuk időben kivenni a társadalomból. Ezek a potenciális betegek hiába keresik fel a háziorvost, azok sokszor még a nyilvánvaló tünetek és a szoros kontaktus ellenére sem kérnek tesztet. Ilyenkor a beteg társadalmi felelősségérzetén múlik, hogy hány másikat fertőz meg.

Az egyik olvasói történetből arra következtet a lap, hogy a tesztelés elrendelése a háziorvos hozzáállásán is múlik. Olvasójuk, Viktor anyukájánál augusztus 28-án igazolták a koronavírus-fertőzést. Viktort ettől számítva 3-4 napra keresték meg a hatóságok, és helyezték házi karanténba, és ugyanígy jártak el Viktor kedvesével is, aki szintén érintkezett a fertőzött személlyel. Egyiküknél sem rendeltek el tesztet. Ezért mindketten a háziorvoshoz fordultak, hogy teszteljék őket, de Viktor kedvesének a háziorvos azt a választ adta, hogy jelen esetben csak akkor tesztelik őt, ha erről határozat érkezik a járványügyi hatóságoktól. Viktor háziorvosa viszont indokoltnak látta a tesztet, mivel szoros kontaktról van szó, így annak ellenére, hogy a kontaktkutatást végző szerv nem rendelte el Viktor tesztelését, a háziorvos mintavételt kért, amely később igazolta, hogy Viktor nem kapta el a fertőzést. Ebben az a különösen érdekes, hogy felveti a kérdést: mi is a háziorvos teendője ebben az esetben, és miként lehet, hogy bizonyos, egészen egyértelmű helyzetben nem kér a háziorvos tesztet, máskor, kevésbé enyhe helyzetben pedig igen. Úgy látszik tehát, hogy a háziorvosnak nagy a mérlegelési lehetősége, és így a hozzáállásán is sok múlik.

Legolvasottabb cikkeink