• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy változások küszöbén a biztosítások

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

2008-ban a megkérdezettek 50-60%-a, ma már 98% vár beavatkozást az állami egészségügyben.

Tragédia, hogy egyes biztosítók rövid távú érdekei határozzák meg a biztosítási piacra vonatkozó adószabályokat - mondta a MABISZ tegnapi konferenciáján Kisbenedek Péter, a szervezet elnöke. Az NGM képviselője ismertette a piacot érintő új adóváltozásokat, a külföldi előadók pedig az európai biztosítási szabályozás alakulását, a nyugdíj- és egészségbiztosítások helyzetét mutatták be. A kfgb-piacról és az egészségbiztosításokról szóló panelbeszélgetés vegyes érzelmeket válthatott ki a hallgatóságból – olvasható a portfolio.hu portálján.

2008-ban, amikor elindult az aktív egészségbiztosítási piac, illetve idén is elkészített egy felmérést az egészségbiztosítási piacról az Union. Konklúzió, hogy míg 2008-ban a megkérdezettek 50-60%-a volt elégedetlen az egészségügyi ellátással, ma már 98% vár beavatkozást az állami egészségügyben. Az is kiderült, hogy a munkavállalók 60%-a – amennyiben cafeteriában kapnák – juttatásai 24%-át szívesen odaadná egészségbiztosításra. Ez is mutatja, hogy van igény a biztosítók munkájára e területen – közölte Bóna Katalin, a biztosító életbiztosítási üzletág-igazgatója a konferencia egészségbiztosításokról szóló panelbeszélgetésében.

Az év eleji jogszabályi változásra, amely egyetlen kis változásról szólt, nem lehet üzletpolitikát építeni. Nagy a politikai bizonytalanság, pl. Szlovákiában is államosítják az eddig működő egészségbiztosítókat – vélekedett Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Kozek András, az Allianz vezérigazgató-helyettese szerint két irány lehetséges: 1. megnyitjuk az állami rendszert is a magasabb díjú egészségbiztosítások előtt – ez Magyarországon nem járható út, 2. a török modell is választható, amelyben kétféle (rosszul működő állami és jó minőségű magán) egészségügyi szolgáltató rendszer fut egymás mellett párhuzamosan. Magyarországon még nem született meg erről a döntés (átmeneti állapotban vagyunk), a járóbeteg-ellátás esetében tapasztalható csak némi elmozdulás.

Nem kell definiálni, mi az alapellátás - a biztosítók jelenleg a járóbeteg-ellátás esetében tudnak elindulni a piacon. Ennek oka, hogy ezt viszonylag olcsón lehet kínálni – mondta Juhos András, az Uniqa vezérigazgató-helyettese. Senki sem gondolkodik a kötelező egészségbiztosítási járulék eltörlésén, ez nem szándék. Szükség volna azonban arra, hogy az állam részéről jelentkező finanszírozási hiányt a biztosítók pótolják – húzta alá Juhos, aki azt is hozzátette, ez nem csak anyagi kérdés, az állami infrastruktúra ugyanis nincs olyan helyzetben, hogy minőségi, várólistamentes ellátást nyújtson. Mint mondta, jóval többet vártak év elején az egészségbiztosításokat érintő jogszabályi változástól, mint amennyi bekövetkezett. 5-10 év kell az érzékelhető változásokhoz az egészségbiztosítási piacon – emelte ki Juhos.

Bartók János, a MetLife első embere úgy vélte: a biztosítási szektorban nincs volumenkorlát, és a biztosítók egy része rájött arra, hogy az üzletkötők egyre inkább nyitottak lehetnek az egészségbiztosítási termékek irányába is. Alapvető változás az egy évvel korábbihoz képest, hogy rájöttek a biztosítók és a közvetítők, hogy megéri ezeket értékesíteni. Az osztrák piac is azt mutatja azonban, hogy sztenderd (nem túl szofisztikált) termékekkel, százezres kockázatközösséggel lehet mit keresni ezen a piacon – húzta alá Bartók János.

A teljes cikk a portfolio.hu portálján olvasható!

Legolvasottabb cikkeink