• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyobb eséllyel a rákbetegség ellen

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Veszprémben most csaknem négymilliárd forintból építenek onkológiai központot.

„Ma már olyan fejlett módszerek, technológiák állnak a rendelkezésünkre, hogy jó eséllyel küzdhetünk a rák ellen. Ezek a kezelések azonban igen költségesek, és speciális szakértelmet igényelnek. Ezért is nagyon fontos, hogy a daganatos betegek kezelése egy úgynevezett onko-team által összefogott, komplex folyamat legyen. Vagyis egy helyen, ugyanazon orvosi csoport irányítása alatt történjen a diagnosztizálás, az előkezelés, az esetleges műtéti beavatkozás, majd az utókezelés, a sugárterápiás kezelés, ezzel nőhet a rákos betegek túlélési esélye" – mondta a Magyar Hírlapnak Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Veszprémben most csaknem négymilliárd forintból építenek onkológiai központot. A fejlesztéssel jelentős űrt töltenek be a régióban, ugyanis a Közép-Dunántúl az egyedüli az országban, ahol egyetlen egészségügyi intézményben sem adottak a sugárterápia feltételei.

Tízéves előkészület és küzdelem eredménye, hogy a kórház egy TIOP-pályázaton elnyerhette az új részleg felépítéséhez szükséges forrást. Az infrastrukturális fejlesztésről szóló operatív programban már a kezdetekkor nevesítették is, s a rendelkezésre álló forrásokat a meglévő onkológiai központok fejlesztésére és a Közép-Dunántúl régióban onkológiai centrum létesítésére kell fordítani. A szakma akkor úgy döntött: a centrumnak Veszprémben kell megépülnie. A pályázat kiírására, majd a támogatási szerződés megkötésére viszont még éveket várni kellett.

 „Túl vagyunk a nehezén. Elnyertük a forrást, megkötöttük a szerződést, letettük az alapkövet. Jelen pillanatban már a kiviteli tervek készülnek, és folyik a közbeszerzési eljárás. A számításaink szerint még az ősz elején megtörténhet az első kapavágás" – mondta Rácz Jenő.

Az Onkológiai Centrum a megyei kórház udvarán, a gazdasági épület helyén épül fel. Alagsorában, úgynevezett bunkerekben két sugárforrás lesz. A földszinten fogadják majd a járó betegeket, az első emeleten klinikai onkológiai és sugárterápiás osztályon helyezik el kórházi ellátásuk idejére a rákbetegeket. Az épület tetején helikopter-leszállópályát is kialakítanak –, ami a sürgősségi ellátás szempontjából is mérföldkő a kórház életében. „Az épület tetejéről lifttel a beteg vagy sérült azonnal a kórház belső rendszerébe szállítható majd, kevesebbet kell mozgatni. Az összekötő folyosókon keresztül a műtőbe, az intenzív osztályra vagy a sürgősségi traumatológiára egyaránt leegyszerűsödik a betegút" – fogalmazott Rácz Jenő.

A főigazgató szerint a legmodernebb műszerekkel felszerelt és a legkiválóbb szakorvosokkal működtetett onkológiai centrum nemcsak a gyógyításban, a kutatásban is előrelépést hozhat. Mint mondta, jelenleg is vannak ilyen jellegű együttműködéseik. A közelmúltban a Pécsi Tudományegyetemmel szerződést is kötöttek, amely által az intézmény az egyetem oktatókórháza lett. „Hármas feladatban vagyunk elhivatottak: gyógyítás, oktatás és kutatás. Ezeket komplexen kezeljük" – fogalmazott Rácz Jenő.