• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lisztérzékeny és diabéteszes diéta a szállodákban

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Hogyan készülnek a lisztérzékeny vagy a cukorbeteg vendégek fogadására?

Egyre többen szenvednek lisztérzékenységben, valamilyen étel allergiában vagy cukorbetegségben. Számukra a szigorú diéta betartása elengedhetetlen, s ez bizony nem mindig könnyű. A hazai szállodákban vajon hogyan készülnek a lisztérzékeny vagy a cukorbeteg vendégek fogadására? Ilyen szolgáltatásokkal rendelkező szálláshelyeket kerestünk, kettőt találtunk – írja a Magyar Nemzet – online.

A hévízi Hunguest Hotel Helios itthon elsőként kínált félpanzió keretén belül speciális étrendet lisztérzékeny, cukorbeteg, valamint laktóz-, és tejfehérje-érzékeny vendégeinek. A cukor-, és élesztőmentes, valamint a zsír- és fehérjeszegény ételek kínálata náluk mindennapos. A hagyományos mellett kidolgoztak egy olyan, piktogramokkal jelölt menükínálatot, melynek köszönhetően gondtalanul pihenhetnek a táplálékallergiás vendégek. Az étlapon minden nap található olyan menüsor, amely a táplálékallergiában szenvedők számára is fogyasztható, változatos fogásokat kínál. A szálloda cukrászatán nap mint nap saját készítésű gluténmentes kenyerek, reggeli pékáruk, és fantasztikus minőségű sütemények készülnek. A Hunguest Hotel Helios nem csupán az étlapon kínál speciális menüket, de évről-évre megrendezik a gluténmentes főzőtanfolyamaikat is.

Az alsópáhoki Kolping Hotelbenmár a foglalás alkalmával kérik vendégeiket, hogy jelezzék, ha valakinek speciális diétára van szüksége, érkezéskor ezek a vendégek külön megbeszélést tartanak Bán Lajos konyhafőnökkel, így biztosan senki nem marad éhes a vendégek közül, akik tanácsot is kapnak, hogy a büféasztal aktuális kínálatából mi az, amit megehetnek. Például sokan nem mernek a gulyáslevesből venni, mert tészta van benne, ami glutént tartalmaz. A Kolping konyháján azonban a tésztát mindig külön főzik, és csak tálaláskor teszik a levesbe. A sűrítéshez mindig keményítőt használnak liszt helyett, így a főzeléket, mártásokat is bátran fogyaszthatnak a gluténérzékenyek. A svédasztalos reggelik és vacsorák választéka olyan széles, hogy mindenki talál olyan ételt, amit nyugodtan elfogyaszthat. Itt olyan speciális élelmiszereket is tartanak raktáron, mint a gluténmentes kenyér, tészta, felvágottak, laktózmentes tej, rizstej. Így tudnak szervírozni gluténmentes palacsintát vagy laktózmentes tejbedarát, kakaót. Sőt egy-egy születésnapi zsúrra tojásmentes tortát is tudnak készíteni.