• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyon hasonlít az új jogviszony-törvény egy korábbihoz

Lapszemle 2021.02.27 Forrás: mfor.hu
Nagyon hasonlít az új jogviszony-törvény egy korábbihoz

"A legfelháborítóbb a 17. paragrafus, amely szerint a kormány rendeleti úton bármikor, bármit beletehet pluszba a törvénybe."

Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal - írja az mfor.hu.

2018. december 31-én ugyanis a Honvéd kórházban dolgozó sebészként élte át a Honvédelmi Alkalmazotti Jogviszonyról szóló Törvény (HAJ) életbe lépését. „A törvény 2019. január 1-jén lépett életbe, amikor a közalkalmazotti jogviszonyom a jogszabály erejénél fogva átalakult honvédelmi alkalmazotti jogviszonyra, amely rengeteg megkötéssel, szabállyal, korlátozással, átvezényelhetőséggel járt. Mivel ezeket nem vállaltam, megszűnt a jogviszonyom” – meséli a ’deja vu’ érzésekkel szembesülő orvos. 

Hiába kérte a kórház vezetését, hogy vállalkozóként maradhasson, nem adták meg az engedélyt. A Honvéd kórházban ez a pár évvel ezelőtti történet akkor 4000 egészségügyi dolgozót érintett, ebből hatvan fő nem fogadta el a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt, ő volt az egyik. 

„A tavaly október 6-án megszavazott, és november 18-án életbe is lépett Egészségügyi Szolgálati Jogviszonyról (ESZJTV) szóló törvény kísértetiesen hasonlít a HAJ-törvényre, mondhatni annak a "nagy testvére". Mert hogy amit két éve majd’ 4000 emberen vittek át, azt most közel 130.000 egészségügyi dolgozóval teszik meg. Hozzávetőleg 40 ezer orvossal és 90 ezer szakdolgozóval, akik között a jelenlegi helyzetben is vannak kollégák, akik ugyan a közvetlen betegellátásban nem vesznek részt, de állami kórházban, szakrendelőben dolgozva mégis érinti őket a törvény minden hátránya. A recepciósokat, a műszakiakat, a titkárnőket, a bérszámfejtőket, a konyhásokat, de még a takarítókat is” – magyarázza dr. Lehoczki Gergely, a Free Egészségügy egyik szószólója, aki ismét a NEM mellett döntött a munkaszerződés aláírását illetően. Le is vezeti, hogy miért.

Először az új törvény két előnyét említi, igaz, fenntartásai ezekkel szemben is akadnak. Az egyik előnyként a 2023.január 1-jéig a törvényben rögzített bértábla szerinti orvosi béremelést mondja, másodikként a hálapénz kivezetését a rendszerből. Nem tagadja, mindkettő nemes szándék, de számtalan kérdést is felvetnek. A két éven belül, az önmagát ismétlő történelem miatt ismét döntési helyzetbe került sebész ugyanis úgy látja, hogy az elmúlt 10 évben bebizonyosodott, hogy az ígéretek és a valóság között az esetek többségében hatalmas szakadék tátong.

...

A törvény hátrányait sorolva ismét a 90 ezer szakdolgozóra hivatkozik, akik az előnyökből nem, csak a hátrányokból részesülnek, hiszen rájuk a fizetésemelés a törvény keretein belül nem vonatkozik. Sérelmezi a kollektív szerződés és a sztrájkjog megszűnését is. ...

„Az aláíró voltaképpen lemond a saját sorsa feletti rendelkezésről, ezért nevezem a jogviszonyt rabszolgálati jogviszonynak. De a legfelháborítóbb a 17. paragrafus, amiben a kormány felhatalmazza saját magát, hogy rendeleti úton bármikor, bármit beletehet pluszba a törvénybe vagy kivehet belőle akár a dolgozó aláírása után is” – mondja a sebész, aki egyetért Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértővel, aki szerint emiatt ez a törvény egy biankó csekk.  

Hiszen nehéz elképzelni, hogy bárki alá akarna írni egy olyan hitelszerződést, ahol a bank üres lapokat ad, majd kéri, hogy minden oldalt írjunk alá és bízzunk meg benne, mert ő majd olyan tartalommal és anyagi feltételekkel tölti fel ezt a szerződést, ami az aláírónak mindenben megfelel és jó lesz.

„Összességében a hátrányok véleményem szerint jóval súlyosabban esnek latba, mint az előnyök, így számomra a törvény elfogadhatatlan."

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink