Az enzimekből álló keverék alkalmazásával sikerült B-s vért 0-ssá alakítani úgy, hogy minimális immunreakciót tapasztaltak.
A nullás vérből sosincs elég. Régóta tudjuk, hogy az immunreakciót kiváltó antigének eltávolítására mi a megoldás, csak nem vagyunk elég hatékonyak. Skandináv kutatók ebben értek el áttörést - írta az Index.
Az emberi vért 45-féle különböző jellemző alapján lehet csoportokba sorolni – ilyen például a Rhesus-faktor –, így az A és B vércsoporton belül is van két alcsoport, ezek közül az egyik felszínén sűrűbben van jelen az antigén. Ezek úgynevezett kiterjesztett antigéntípusok, amelyeket hosszabb láncból álló cukormolekulák borítanak. Nehezebb leolvasztani őket, és nem is sikerül tökéletesen, ezért immunreakciót váltanak ki.
Dán és svéd kutatók a friss Nature hasábjain számoltak be arról, hogy olyan enzimeket fedeztek fel, amelyekkel ezen az akadályon is túl lehet lendülni. A kulcs az emberi belekben élő nyálka oldásában jeleskedő Akkermansia muciniphila baktérium, amelynek enzimei nemcsak az A és B antigéneket, hanem ezeknek a kiterjesztett formáit is képesek eltávolítani.
Az enzimekből álló keverék alkalmazásával sikerült B-s vért 0-ssá alakítani úgy, hogy minimális immunreakciót tapasztaltak. Az A-s vér kezelésénél egy három enzimből álló keveréket használtak, amivel szintén jó eredményt értek el – az immunreakció itt is csökkent, bár nem annyira, mint a B vércsoport átalakítása során.
Szerencsére van tér a további javuláshoz: skandináv tudósok az enzimek szerkezetét elemezve olyan részeket is azonosítottak, amelyek mesterséges intelligenciával újratervezve még hatékonyabbá tehetőek az antigének vérsejtekről való lehántolásához. Az új megoldással létrehozott 0-s vért egyelőre még csak laboratóriumban vizsgálták, embereken nem. Továbbiak a teljes cikkben