• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyon sok az alvászavaros gyerek a járvány miatt

Lapszemle 2021.02.03 Forrás: 24.hu
Nagyon sok az alvászavaros gyerek a járvány miatt

Zömében a járvány előtt egészséges, stabil fiatalokat kezelnek a Heim Pál gyermekkórház alváslaborjában.

A járvány előtti évekhez képest megháromszorozódott azon fiatalok száma, akiket alvászavarral kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumában – mondta a 24.hu-nak dr. Benedek Pálma, az alváslabor vezetője, hozzátéve, zömében a járvány előtt egészséges, stabil fiatalokat kezelnek.

A pandémiához kapcsolódó alvászavarok általában azért alakulnak ki, mert a fiatalok a járvány miatt teljesen máshogy élik az életüket. Miután az oktatás az online térre korlátozódott, és életbe lépett az esti kijárási tilalom, ráadásul a szórakozóhelyek zárva vannak, a fiatalok nem mozdulnak ki, a legaktívabb időszakukat egyedül töltik.

Jellemző lett, hogy éjszaka alig alszanak, hajnalban fekszenek, és bár lehet, hogy a következő nappalt átalusszák, ettől még a biológiai órájuk hamar eltolódhat – hívja fel a figyelmet a problémára a gyermek fül-orr-gégész, szomnológus, aki szerint a belső óra eltolódása odáig fajulhat, hogy az már csak orvosi, gyakran gyógyszeres segítséggel állítható vissza.

Magyarország egyetlen, európai akkreditációval rendelkező gyermekalvás-laborjában egyre több olyan fiatallal is találkoznak a szakemberek, akik szorongásos alvászavarral küzdenek. Rémálmok, pszichés történések jönnek felszínre, ezek annyira megijesztik őket, hogy az akár alvásparalízishez is vezethet: ilyenkor a gyerek nem tud megmozdulni, úgy érzi, hogy még levegőt sem képes venni, és amíg ez nem oldódik, mozdulatlanul fekszik.

Noha a Heim Pál gyermekkórházba főleg kamaszkorú fiatalok érkeznek alvásgondokkal, már egyre kisebbeket, köztük 7–10 éves gyerekeket is kezelnek hasonló problémával – tájékoztat dr. Benedek Pálma, aki ezt elsősorban azzal magyarázza, hogy a szülők élete is jelentősen megváltozott, a kisebb gyerek pedig átveszi a szülő szorongását, aggódását.

A fiatalok saját szorongása kialakulhat például egy kórházban lévő koronavírusos rokon vagy osztálytárs, az érettségi közelsége vagy a vizsgák körüli bizonytalanság miatt, de az is ok lehet, ha egyetlen osztálytársa sem hívja fel, ha senki sem keresi, ha nem tud érintkezni a kortársaival. Gyakran okozhat szorongási problémát a szülőkkel otthon eltöltött túl sok idő is.

A szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthonlét hátulütőit (a bezártságot, az online életmódot, a kortársaktól való elszakadást) azok a felnőttek nem veszik észre, akik rendszeresen kimozdulnak és járnak dolgozni, márpedig rendkívül nagy pszichés teher a gyerekeknek a járvány miatti bezártság, aminek első tünete az alvászavar lehet, akár a korábban egészséges és stabil gyereknél is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink