• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyon veszélyes az internetes öndiagnózis

Lapszemle Forrás: origo.hu

Nem a legsúlyosabb betegségre kell gondolni, ha szokatlan tünetet veszünk észre magunkon, hanem a leggyakoribbra.

A legritkább, legsúlyosabb, legrémisztőbb betegségeket képzelik be maguknak az emberek, ha a tüneteik alapján az interneten próbálják megkeresni, milyen betegségük lehet. „A fejfájásra sokan rögtön agytumort diagnosztizálnak" – mondta Novák Hunor gyerekekkel foglalkozó orvos, az Origónak adott interjúban. Azt is mondta, hogy akármit is diagnosztizált a páciens az interneten, mindenképpen menjen el orvoshoz.

Magyarországon nagyon konzervatív szemlélet uralkodik orvosszakmai körökben ezzel kapcsolatban. Erős hierarchiára épül az egészségügyi ellátás és az egészségügyi kultúra, az orvosok egy része nem tekinti egyenrangú félnek a beteget. Nem helyes az a szemlélet, amikor mintegy atyáskodva, a fehérköpenyes „atyaúristen", persze glóriával a feje fölött, leereszkedik a beteghez, és utasításokat ad neki.

Ha a beteg értőbb kérdéseket tesz fel, vagy netalán meg is kérdezi, hogy ilyen vagy olyan vizsgálatot nem érdemes-e csinálni, akkor sok orvos sértve érzi magát, és azt mondja magában: ha ennyire okos, miért jött el hozzám, és miért nem gyógyítja meg saját magát? Azt gondolom, hogy a 21. században változtatni kellene ezen a mentalitáson.

Pedig, ha valaki úgy jön el hozzám a rendelőbe, hogy kutakodott előtte az interneten, ez azt jeleni, hogy motiváltabb, érdeklődőbb a saját gyógyulását illetően. Tapasztalataim szerint a tájékozottabb betegek komolyabban veszik, és be is tartják az orvosi tanácsokat, javaslatokat – egyszerűen jobb lesz az orvos-beteg együttműködés.

Sokszor a betegek rákeresnek a tüneteikre, és a legritkább betegséget beszéli be maguknak. Ha valakinek fáj a feje, akkor biztos, hogy agytumorra gyanakszik, és akár az állami ellátást kikerülve befizet egy nagyon drága magánrendelőbe, CT- vagy MR-vizsgálatra. Aztán persze a legtöbbször kiderül, hogy valami banális dolog állt a fejfájás hátterében.

Mindenkit óva intenék ezektől. Nem a legritkább, legrémisztőbb, legsúlyosabb betegségre kell gondolni, ha valami szokatlan tünetet veszünk észre magunkon, hanem a leggyakoribbra. Ami ennél sokkal veszélyesebb, az az, ha az internetes fórumokban kezdünk el kérdezősködni. A teljes interjú