• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyon visszaesett a várható élettartam

Lapszemle 2022.10.24 Forrás: Pénzcentrum
Nagyon visszaesett a várható élettartam

Hazánkban 24,6 hónappal, azaz valamivel több, mint két évvel rövidült meg az emberek várható élettartama 2019-hez képest.

A koronavírus-járvány következtében számos európai országban brutális mértékben visszaesett a várható élettartam - állapította meg egy friss kutatás. A helyzet Magyarországon az egyik legdrámaibb, írja a Pénzcentrum egy, a Nature Human Behavior című folyóiratban megjelent friss tanulmányra hivatkozva.

2019 és 2020, majd kisebb mértékben 2020 és 2021 között azonban rég nem látott, átlagosan több, mint egy éves visszaesés következett be a várható átlagélettartamban. A jelenség ráadásul globális, Kelet-Európától az Egyesült Államokig mindenhol volt.

A legjobban az Észak-Európai országok vészelték át ezt az időszakot. Norvégiában egyesen nőtt a várható átlagélettartam 1,7 hónappal, de Svédországban is csupán egy 0,1 hónapos, Finnországban pedig egy 0,3 hónapos csökkenést regisztráltak. A várható életkor csökkenése Dániában (0,4 hónapos visszaesés) és Svájcban (0,5) is az 1 hónapos határ alatt maradt. Az egész kontinenst és a világot nézve azonban elég durva képet festenek a változások.

A várható élettartam a leginkább drasztikus mértékben a vizsgált országok közül Bulgáriában esett vissza, ahol 43 hónappal (3,6 év) élt kevesebb ideig egy átlagos ember 2021-ben, mint röpke két évvel korábban. Szlovákiában - ahol a második legnagyobb mértékű visszaesést regisztrálták, 33,1 hónappal (2,7 év) rövidült meg az átlagos élettartam, az őket a negatív toplistán követő Egyesült Államokban lakóinak pedig átlagosan 28,2 hónappal (2,35 év) adott kevesebbet az élet.

Magyarország is a lista első felében (a hatodik helyen) végzett. Hazánkban 24,6 hónappal, azaz valamivel több, mint két évvel rövidült meg az emberek várható élettartama 2019-hez képest.

A várható élettartam egy olyan mérőszám, amelyet a kutatók arra használnak, hogy összefoglalják egy ország adott évi halandósági mintázatát. Ezt a számítást az összes okból bekövetkezett halálozás alapján végzik, így nem függ a COVID- halálesetek nyilvántartásának pontosságától, és szélesebb képet adhat arról, hogy a világjárvány hogyan befolyásolta a halálozást.

További részletek a Pénzcentrum cikkében.