• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Nagyot kellene előrelépni az infekciókontroll hr fejlesztésében

Lapszemle 2019.10.18 Forrás: MedicalOnline
Nagyot kellene előrelépni az infekciókontroll hr fejlesztésében

A stratégiaalkotás mindennek az alfája és ómegája, így szükség van egy IC szakmapolitikai programra, amelynek meglétét rendelet is előírja.

Csatákat néha nyerünk, de még az sem biztos, hogy nyerésre állunk – fogalmazott előadásában Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője, aki hangsúlyozta, népegészségügyi szempontból is vezető problémát jelentenek a nosocomiális infekciók, írja a Medicalonline az IME infekciókontroll konferenciájáról beszámolva. A problémák mélyére mutat, így az NI-k visszaszorítását célozza az ötévente kötelező európai pont-prevalencia vizsgálat (PPV), amelyet tavaly szeptember 25-e és október 20-a között végeztek valamennyi aktív fekvő, és hosszú ápolási idejű intézményben. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) által koordinált vizsgálat jó helyzetképet ad az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságáról, és az antimikróbiális szerek alkalmazásáról. Bár a PPV az adatok országok szerinti összehasonlítását – az ellátási különbségek miatt – nem feltétlenül teszik lehetővé, kiindulópontként szolgálhatnak ahhoz, hogy merre kell indulnunk itthon annak érdekében, hogy mérsékeljük az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát.

A nosocomiális infekciók teljes felszámolása irreális elvárás, ám a prevenciót szolgálja az intézményi IC teamek felállítása, a képzés erősítése, az evidenciákon alapuló mutatók összegyűjtése a tényekre alapozott munka érdekében. Bár a tavaly megjelent IC rendelet ezeket igyekezett rendezni, a megfelelő IC tevékenységet hátráltatja a szakemberek közötti együttműködés hiánya, és a páciensközpontú szemlélet helyett a szolgáltató központúság, és a visszacsatolás hiánya – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a stratégiaalkotás mindennek az alfája és ómegája, így szükség van egy IC szakmapolitikai programra, amelynek meglétét rendelet is előírja.

Nagyot kellene viszont előrelépni az IC humánerőforrás fejlesztésében, mert bár az új rendelet a 400 ágy feletti szolgáltatóknál előírja még egy kórházi epidemiológiai munkatárs alkalmazását, ezzel nagyon messze vagyunk attól a nemzetközi ajánlástól, amely szerint 100 ágyanként javasol egy szakembert.

Legolvasottabb cikkeink