• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nálunk is lesznek majdnem doktorok

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Tehermentesíthetik a háziorvosokat, sürgősségieket, gyorsabb ellátáshoz juthatnak a betegek.

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer - írja a Magyar Idők online portálja.

A világ számos országában, például az Egyesült Királyságban teljesen természetes, hogy a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a háziorvosi szolgálatokban nem minden esetben orvosok, hanem sokszor magasan képzett ápolók látják el a betegeket. Hamarosan mindez hazákban is valóssággá válhat, mert ősszel a három vidéki egyetemen elindul az úgynevezett kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók képzése – tudta meg a Magyar Idők a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánjától. Betlehem Józsefet még december 1-jén bízta meg az emberi erőforrások minisztere az itthon újdonságnak számító ellátási modell kidolgozásával és koordinációjával, ám – mint megtudtuk – az előkészítés már hónapokkal ezelőtt elkezdődött.

A jogszabály, amely lehetőséget ad arra, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzését követően, másfél éves egyetemi képzés keretében megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget, már tavaly augusztusban megszületett. A három vidéki egyetem ez év őszétől fogadja is a jelentkezőket, mégpedig hat specializációban, ezek az alapellátás, a sürgősség, a geriátria (idősgondozás), a műtétek körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia. – Egyetemenként és területenként 20-20 jelentkezőt fogadnak, azok számára pedig, akik eddig nem tudtak a lehetőségről, augusztusban pótfelvételit hirdetnek – mondta a miniszteri biztos.

Természetesen elengedhetetlen, hogy az érintett szakmák képviselőivel pontosan meghatározzák, milyen esetekben láthat el beteget egy egyetemi végzettségű ápoló. De egy négyéves főiskolai, majd egy másfél éves egyetemi képzést követően egy betegvizsgálat éppúgy rájuk bízható majd, mint az orvosegyetemről hat év után frissen kikerült doktorra. Sőt a tervek szerint egy stroke-gyanús beteg számára is elrendelhetik majd az alaplabor-vizsgálatokat vagy akár a CT-t is, hogy minél gyorsabban megtörténjen a kivizsgálás. Ezzel éppúgy gyorsítható a betegellátás, mint például azáltal, hogy egy várhatóan szövődménymentes alkartörés ellátását vagy egy reakciómentes seb kezelését akár teljes egészében az egyetemi végzettségű ápoló koordinálja.