• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nanoezüsttel a kórházi katéteres fertőzések ellen

Lapszemle Forrás: Népszava

Súlyos problémát jelentenek a kórházakban keletkező fertőzések.

A baktériumok elleni harcban az antibakteriális szerek alkalmazásával azt feltételezhetnénk, hogy a fertőzésveszély teljesen megszűnik. A remény nem vált valóra, hiszen azzal nem számoltunk, hogy a patogén mikrobák rezisztenssé válhatnak a gyógyszerekkel szemben. A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. felvette a kesztyűt, és hadat üzent a kórokozóknak. A Baross Gábor pályázati program keretein belül valósulhatnak meg azon kutatásaik és technológiai fejlesztéseik, melyekkel visszaszoríthatok a különböző, katéter okozta fertőzések.

Napjainkban súlyos problémát jelentenek a nosocomialis infekciók, azaz a kórházakban, illetve az egészségügyi ellátás keretében keletkező fertőzések. Ezek forrása lehet maga a beteg, az egészségügyi személyzet, a szellőztetőberendezés és akár a vizesblokkok is; de legtöbb esetben az orvosi eszközök, ezen belül is az urológiai katéterek okozzák az infekciók közel 40 százalékát, főként olyan betegeknél, akik hosszabb kórházi kezelésre szorulnak.

A pályázat keretében olyan technológia kifejlesztése volt a cél, amely során a katéterek felületét antibakteriális anyaggal módosíthatják. Erre egy régről ismert anyag, az ezüst tűnt a legmegfelelőbbnek, hiszen már az ókorban is ismeretes volt kiváló baktériumölő hatása. Annak érdekében, hogy a katéterek felülete baktericid tulajdonsággal rendelkezzen, az ezüst „megmunkálására" volt szükség. A nanotechnológia alkalmazásával sikerült nanoméretű ezüstrészecskéket előállítani biológiai szervezettel kompatibilis mátrixban, amellyel bevonatot lehetett képezni a katéterek felületén.

Az ily módon kifejlesztett urológiai katéterek magas antibakteriális hatást mutattak. A baktériumölő katéterek előállításának technológiája szabadalmaztatás alá került.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. a kórházi fertőzések visszaszorításáról szóló pályázat vállalásával és sikeres kutatási és technológiai eredményeivel az egészség javítása, a betegségek megelőzése és az emberhez méltó élet meghosszabbítása mellett tette le a voksát.