• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napjainkra tényleg népbetegség lett a diabétesz

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az elhízott kamaszok között egyre több a cukorbeteg, de a kisgyermekek és az idősek körében is nő a diabéteszesek száma.

Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus szerint fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a betegség tüneteivel, hiszen Magyarországon a frissen diagnosztizált cukorbeteg gyerekek negyede csak akkor kerül orvoshoz, amikor már súlyos az állapota. Több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben – derült ki a Magyar Diabetes Társaság legújabb kutatásából – olvasható az mno.hu portálján.

Kempler Péter, a társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára a Semmelweis.hu-nak elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisán alapuló kutatásukból az is kiderült, hogy jelenleg körülbelül 772 ezren szenvednek diabéteszben, többségük a mozgásszegény életmóddal és az elhízással összefüggésbe hozott kettes típusúban. A betegségben minden ötödik 60 év feletti magyar érintett. Míg a kettes típusú diabétesz néhány évtizede szinte kizárólag a felnőttek körében fordult elő, ma már egyre több túlsúlyos gyerek is érintett.

Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus, a diabéteszes gyermeket nevelő családoknak segítséget nyújtó Szurikáta Alapítvány szakértője, valamint a cukorbeteg gyerekek és serdülők táboroztatásával foglalkozó Juvenilis Diab Help Alapítvány kuratóriumi tagja szerint elsősorban az étkezési szokások megváltozásának, a cukros, szénhidrátdús ételek túlzott fogyasztásának, valamint az aktív testmozgás hiányának a következménye az egyre több elhízott gyerek. A kettes típusú diabétesz a fiatalok esetében a túlsúlyos kamaszok körében jelenik meg a leggyakrabban. Míg korábban gyerekkorban szinte kizárólag az egyes típusú diabétesz (az úgynevezett autoimmun betegségek egyik fajtája) fordult elő, az utóbbi másfél évtizedben egyre gyakoribb a kettes típusú cukorbetegség is, sőt felnőttkorban is egyre fiatalabbaknál jelentkezik a betegség.

A doktornő szerint Magyarországon az újonnan felfedezett cukorbeteg gyerekek körülbelül negyede súlyos egészségi állapotba kerül, mire kiderül a betegsége. Ha késlekedik a diagnózis, könnyen kialakulhat a diabéteszes ketoacidózis is. Ilyenkor a súlyos inzulinhiány miatt a magas vércukorszint mellett a vér-sav bázis egyensúlya savas irányba tolódik el, az alapvető életfunkciók károsodhatnak, akár kómás állapot is kialakulhat.

Az egyes típusú diabétesz kisgyermek- vagy kamaszkorban jelentkezik először. Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb a veszélye, hogy az állapota hamar, akár néhány nap alatt súlyosra fordulhat. Az elmúlt évtizedekben a legkisebbek között nőtt meg ugrásszerűen – harminc év alatt ötszörösére – az egyes típusú megbetegedések aránya. Az okokat illetően számos elmélet született, de biztosat még nem lehet tudni – taglalta a doktornő.