• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Naponta tízszer vonulnak a mentők

Lapszemle Forrás: baon.hu

Naponta átlagosan tíz betegnek, sérültnek, páciensnek nyújtanak segítséget a kiskőrösi mentők.

Vonulnak öngyilkossághoz éppúgy, mint szüléshez. Egy esetkocsira gyűjtenek, hogy a hozzájuk tartozó kilenc településre gyorsabban kijussanak. Előfordul, hogy összeér a halál és a születés egy-egy vonulás során. Mind a két helyzet stresszes állapotot jelent a mi szakmánkban, de aki ehhez nem tud hozzászokni, az ne menjen mentősnek – mondja Farkas Gyula, a kiskőrösi mentőállomás vezetője – olvasható a baon.hu portálján.

Az ember bár felvértezi magát a tragédiákkal szemben, de nincs olyan kollégám, aki kicsit ne kopna egy-egy komoly vonulás után. Volt olyan eset, amikor egy öngyilkossági kísérletet elkövetett személyhez vonultunk, s amikor küzdöttünk az életéért jött egy telefon, hogy nem messze onnét koraszülés indult meg. A baba Szegeden van a klinikán, az újraélesztés viszont sikertelenül végződött – fűzte hozzá Farkas Gyula.

Ez egy spontán jellegű dolog, a kollégák többsége nem viszi haza a munka okozta sebeket. Amit hazavisz, az a fizetés, mely különböző pótlékokkal együtt úgy nettó 110 ezer forint körül alakul, így aki csak tud máshol is próbál kereset után nézni. Pedig azt gondolná az ember, hogy a „Hivatás az életért" szlogen alatt szolgáló életmentőknek több kellene, hogy járjon. De a fizetés annyi, amennyi, talán ezért nem oly népszerű ez a szakma még ebben a nagy munkanélküliségben sem.

Hogy miként lehet feldolgozni ezeket az élményeket? Ha jó a stáb, már pedig a 22 fős csapat igen jó, akkor a fiúk a mentőállomáson átbeszélik a történteket. Szinte azt lehet mondani, hogy egy-egy ilyen kibeszélés olyan, mintha pszichológusnak mondanák el azt, ami a lelküket nyomja – emelte ki a kiskőrösi mentőállomás vezetője, aki elmondta azt is, tavaly naponta átlag 10 hívás futott be az ügyeletükre, 3470 alkalommal kellett szállítaniuk, amely mintegy másfél százalékos emelkedést mutat a 2011-es évhez képest.

Mint mondta, akkor lenne igazán nyugodt, ha jobbak lehetnének a szakmai, anyagi lehetőségeik. Egy esetkocsira várnak, ahol az ápoló mellett egy mentőtiszt is szolgálna majd. Jelenleg ilyen jól felszerelt jármű Kiskunhalasról vagy Kecskemétről érkezik riasztás esetén a térségbe. Ha azonban Kiskőrösről indulna, akkor akár félórával hamarabb érhetne a helyszínre magasabb szintű segítség.

Ígéretet kaptak az OMSZ központjától az autóra, de a jármű felszerelésének tekintélyes részét a Kiskőrösi Mentő Alapítvány segítségével gyűjtik össze – emeli ki a portál.