• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nappali otthonuk lesz az autizmussal élő fiataloknak

Lapszemle Forrás: baon.hu

Huszonnégy férőhelyes, nappali ellátást nyújtó intézmény épül autizmussal élő fiatal felnőttek számára Kecskeméten, Homokbányán.

Régi problémára jelenthet részleges megoldást az új intézmény, amelynek megvalósítását szerdán jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Az autizmussal élő fiatalok a jelenlegi jogszabály szerint 23 éves korukig maradhatnak a Szalag utcai Autizmus Centrumban – írja a baon.hu portálja.

Mint azt Bertáné Rigó Ilona tagintézmény-vezető elmondta: tömegesen még nem kerülnek ki az iskolából itt végzett tanulók, az előző két tanévben hárman érték el a rengeteg kérdést felvető korhatárt. Mint hozzátette: most 113 tanulójuk van, úgyhogy éveken belül nagyobb létszám válik „túlkorossá", és évről-évre jönnek az elsősök is, idén szeptemberben például hét. De hogyan tovább a 23. születésnap után az autizmussal élő fiataloknak? – tette fel a kérdést Bertáné Rigó Ilona, aki így folytatta: az biztos, hogy középiskolába nem tudnak menni, sem a nyílt munkaerőpiacra, mert nincs piacképes szakmájuk. A hagyományos szociális intézmények pedig sajnos nincsenek felkészülve speciális igényeikre, nem rendelkeznek megfelelő szaktudású szakemberekkel, sem fejlesztő eszközökkel. A legközelebbi speciális, bentlakásos intézmény Vésztőn van (Kecskeméttől 140 kilométerre), többi még messzebb, de azok is csak legfeljebb tizenöt fősek, és állandó a túljelentkezés.

Már régóta többen szorgalmaztak egy olyan intézményt, amely az érintett családok gondjain enyhítene. A kecskeméti polgármester tájékoztatása szerint Homokbányán létesülne egy nappali ellátást nyújtó (tehát nem bentlakásos) intézmény az autizmussal élő fiatal felnőttek számára, kezdésként 24 férőhellyel. Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette: az otthon már be van tervezve a terület- és településfejlesztési operatív programba. Az még nem eldöntött kérdés, hogy régi épületet újítanának fel, vagy egy teljesen újat építenének, egyelőre az utóbbi verzió tűnik költséghatékonyabbnak. A munkálatok akár 2016 második felében elkezdődhetnek.

Legolvasottabb cikkeink