• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ne maradhassanak magukra a hátrányos helyzetűek

Lapszemle Forrás: mno.hu

A praxisközösségekben az orvosokat gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus és népegészségügyi koordinátor is segíti.

Ellentmondásos hírek jelentek meg az utóbbi napokban arról a 2012-ben elkezdett, rendkívül sikeres hazai programról, amely a hátrányos helyzetű térségekben élők eredményesebb egészségügyi ellátását, felzárkóztatását célozta, és az utóbbi években jelentős sikereket könyvelhetett el. Hol arról lehetett olvasni, hogy nincs pénz rá, ezért véget érhet, hol azt, folytatódik a program, és újabb praxisközösségek alakulnak. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb.

Ahogy arról korábban lapunk is írt: az ország négy megyéjének 24 praxisában bevezetett Alapellátás-fejlesztési modellprogram jelenleg 16 településre koncentrálódik. Lényege, hogy a praxisközösségekben az orvosokat és asszisztenseket gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus és népegészségügyi koordinátor is segíti. Így eredményesebben érik el a lakosságot, és jelentős változások következnek be az egészségtudatosság terén is - írja az mno.hu.

A szervezett szűrések, megelőzési programok és tanácsadások rendkívül népszerűek lettek a roma lakosság körében is. Az érintett területeken már 80 százalékos a lakosság átszűrtsége, és 10 százalékkal csökkent a szakellátásba utalások száma, ugyanis sok minden helyben megoldható.

A Svájci Alapból finanszírozott, 3,7 milliárd forintos program február végén zárul, és bár ősztől lesznek újabb praxisközösségek, nem tudni, mi menti meg a jelenlegi rendszert. Pedig a program nagyon is aktuális problémákra ad adekvát válaszokat. Papp Magor szakmai vezető a közelmúltban kifejtette: hála egy 7 milliárd forintos uniós támogatásnak, novembertől 30 újabb praxisközösség alakulhat, ugyanakkor a meglévők továbbműködtetése már márciustól forrást igényel. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a jó gyakorlatok fennmaradhassanak. A négy, jelenleg működő praxisközösség üzemeltetéséhez egyébként néhány tízmillió forint elégséges volna, a jó gyakorlatok országos kiterjesztéséhez pedig éves szinten 30-35 milliárd forintra volna szükség.

A programban dolgozó szakemberek várják az egészségpolitikusok döntését arról, biztosítanak-e forrást a közösségek további működtetéséhez. Papp Magor elmondása szerint látható a kormányzati szándék, hogy szeretnék az alapellátás-fejlesztést folytatni, de ehhez szükség van az ősszel várható EU-s forrás kiegészítésére.

Legolvasottabb cikkeink