• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Négy ígéretes terápiát tesztelnek a koronavírus ellen

Lapszemle 2020.04.02 Forrás: InfoStart
Négy ígéretes terápiát tesztelnek a koronavírus ellen

A WHO által kiválasztott szerek klinikai hatékonyságát példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, amely a SOLIDARITY névre hallgat.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a közösségi oldalán mutatja be, hogyan dolgoznak az ellenszerek és a vakcinák fejlesztésén számos laborban világszerte. Mint írják, soha nem látott összefogás jött létre a munkafolyamatok és a tudás gondos felosztásával az országok között, írja az Infostart.

A vírusfertőzés egy nagyon bonyolult folyamat, amelynek sejten kívüli és sejten belüli szakaszai vannak. Amikor el akarjuk hárítani a támadást, több ponton is beavatkozhatunk - magyarázzák a kutatók, akik megpróbálnak általános képet adni arról, mik a lehetőségek és jelenleg milyen kutatások zajlanak a világban ezen a téren.

Példátlan, világméretű teszt, a neve: SOLIDARITY

A vírust a sejten kívül vagy azon belül lehet blokkolni. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (receptor blokkolók stb.) érhetjük el. A sejten belül pedig több lépésben is gátolható a vírus replikációját.

A SARS járvány óta több tucat potenciális antivirális szer és kezelés került az asztalra, melyek közül az Egészségügyi Világszervezet kiválasztotta a négy legígéretesebbet.

Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, amely a SOLIDARITY névre hallgat.

A WHO által kiválasztott négy ígéretes terápiás lehetőség:

- Remdesivir antivirális szer, amely a vírus másolását végző enzimet blokkolja

- Maláriaellenes szerek, melyek a vírus „érését” befolyásolják közvetett módon, a gazdasejt bizonyos folyamatainak pH változásával

- HIV vírus ellenes szerek (ritonavir/lopinavir) – ezek úgynevezett proteáz gátlók. A proteázok kulcsfontosságú enzimek melyek a vírus fehérjéinek végső érését segítik [Ez egy klinikai vizsgálat során már elbukott, de a WHO szakértői szerint a betegség korai fázisában még hatásos lehet – ezt kívánják most tesztelni]

- Ritonavir/lopinavir interferon-béta kezeléssel kombinálva – az interferon-béta a vírusfertőzés korai szakaszában adagolva segítheti a korai védelmet, ezt kombinálva az előző párossal jó eredményekre számít a szakma

"Ezek általában véve toxikus szerek, így a nem szakszerű és pontatlan adagolásuk óriási bajt okoz, preventív szedésük sem ér semmit. Kulcsfontosságú az időzítés és a dózis, ez minden esetben orvosi döntéskör. Továbbá a végső próbájuk is hátravan még."

A megelőzés szempontjából, a még nem fertőzött emberek védelmében a vakcinák jöhetnek szóba.

Legolvasottabb cikkeink