• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Négy szem gyógyszer és mentőt hív

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap Online

Mindig is előfordultak potyautasok, akik kamu riasztásukkal hatalmas anyagi károkat okoztak-okoznak a szolgálatnak.

Évtizedek óta előfordul, hogy a mentőket indokolatlanul riasztják. Komoly árat fizetünk ezért, ám nem árt tudni, hogy a kamu hívó meg is ütheti a bokáját. Kádár Balázs, az Országos Mentő Szolgálat Regionális orvosigazgató-helyettese arról tájékoztatta a Heves Megyei Hírlapot, hogy az ilyesfajta visszaélés nem újkeletű.

Mindig is előfordultak potyautasok, akik kamu riasztásukkal hatalmas anyagi károkat okoztak-okoznak a szolgálatnak. Bárhogyan is van, a legtöbb esetben a mentős nem kockáztathat, hiszen az életmentésre tette fel az életét. Arról viszont alig szóltak a híradások, hogy a felelőtlen riasztásnak ára is lehet. A telefonhívásokat ugyanis minden esetben rögzítik, akkor is, ha titkos számról jelentkezik az illető.

Ha indokolatlanul riasztották a mentőket, az irányítószolgálat munkatársai kötelesek a rendőrségen feljelentést tenni, ahol gyorsan nyomára juthatnak a hívást indítónak, akit akár az okozott anyagi kár megtérítésére is kötelezhetnek.

A megyénkben szolgáló mentősöktől érdekes történeteket hallottunk, amelyekből arra következtethetünk, hogy az ügyeskedők sokszor fölöslegesen rabolják a mentősöktől – áttételesen az adófizetőktől – az energiát és pénzt.  Nagyon szorít a mellkasom, megindult a szülés, bevettem egy csomó gyógyszert, ilyen panaszokkal hívnak bennünket azok a potyautasok, akik valamilyen betegséget színlelve próbálják elvitetni magukat a közeli városba – nyilatkozta az egyik mentős.

Gyakori, hogy az álbeteg ragaszkodik a hozzátartozói kísérethez is. Miután megérkezünk a sürgősségi betegellátó-osztályra (SBO), arra kérjük, várakozzon, míg beszólítják a vizsgálatra. Vannak, akik kivárják a sorukat, addig a kísérő elintézi a hivatalos dolgát, vagy bevásárol. De az sem ritka, hogy némi üldögélés után egyszerűen kereket old az álbeteg.

Gyakori az is, hogy csukló- vagy kéztöréses beteghez hívnak mentőt fényes nappal, pedig ilyenkor egyszerűbb lenne besétálni az ügyeletre. Megszaporodtak az éjszakai és hajnali hívások is. Az ok egyszerű: abban reménykednek, hogy ezekben az órákban gyorsabb szakszerű ellátáshoz jutni, mint nappal várakozni a járóbeteg-szakrendelésen.

Az eseteknek se szeri, se száma. A mentősöknek mégis az a kötelessége, hogy ellássák a hívót. Kádár Balázs szerint a legnagyobb baj nem is az ingyen utakkal van. A problémát az okozza, hogy nagyon sok esetben teljesen indokolatlanul hívják őket. Tárcsázza a 104-et az is, akit elhagy a barátnője, s kitalálja, hogy öngyilkosságot követ el. Bevesz három gyógyszert, amitől semmi baja nem lesz, de azért mentőt hív – mondta a szakember. Sok esetben a valóban beteg emberek elől veszik el így az autókat. Ittas emberhez is gyakran hívnak mentőt. Őket szintén nem hagyhatják az út szélén – fűzte hozzá Kádár Balázs.

Az indokolatlan riasztások kapcsán Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: ezek sok esetben nem feltétlenül rosszindulatból történnek. Ha valaki szórakozásból hívja ki a mentőket, feljelentést lehet tenni a rendőrségen anyagi és nem anyagi kár okozása miatt. Amennyiben már a helyszínen nyilvánvaló, hogy nincs semmi baj, be sem szállítják az illetőt a kórházba – tette hozzá Győrfi, aki elmondta azt is, naponta átlagosan kétezer-kétezer-ötszáz alkalommal riasztják a mentőket, a kivonulás alkalmanként csaknem 40 ezer forint.