• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Negyedik hullám nem lesz, már van ­

Lapszemle 2021.09.01 Forrás: forbes.hu
Negyedik hullám nem lesz, már van ­

A koronavírusok nem generálnak tartós immunválaszt – még a vakcinák sem igazán hosszú időre, de a fertőzés egyáltalán nem.

Jakab Ferenc virológus, víruskutató, Oroszi Beatrix epidemiológus, Gellér László kardiológus és Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre próbáltak tudományos megalapozottságú választ adni a negyedik covidhullám elején. A bő egyórás videóbeszélgetésből egyebek mellett kiderült: senkinek nincs oka félnie a harmadik oltástól, mert nincs olyan, hogy túl magas az antitestszint, a ráoltástól legfeljebb még magasabb lesz, és újból felébred az immunrendszer. Komoly veszélye annak van, ha valaki egyetlen oltást sem kér, főleg most, hogy a negyedik hullámot berobbantó koronavírus már nem a wuhani vírus. A delta agresszívebb, gyorsabb és okosabb variáns - írja a forbes.hu.

...

Néhány nappal ezelőtt, egy péntek esti videóbeszélgetésben több oldalról, de végül nagyon hasonló következtetésekre jutottak a Fiziopéntek nevű rendezvény meghívására felkért orvosok, kutatók és járványügyi szakértők, akik elsősorban szakmabeliek, szakápolók, gyógytornászok, fizioterapeuták tájékoztatására mondták el, mit látnak a legfrissebb járványügyi adatokból, mit olvasnak ki az idevágó nemzetközi kutatásokból, és mit tapasztalnak saját orvosi praxisukban.

A beszélgetés fő üzenetei néhány pontban a következők voltak:

  • a negyedik járványhullám már Magyarországon is elkezdődött, és várhatóan szeptember első heteiben exponenciálisan erőre kap
  • az esetszámok növekedését nálunk is az agresszívabb delta variáns okozza
  • a leghatékonyabb védekezést továbbra is az oltás jelenti
  • a delta gyorsabb terjedése miatt nagyobb átoltottságra van szükség a nyájimmunitáshoz
  • a beltéri maszkhasználattal, távolságtartással, gyakori kézfertőtlenítéssel nem érdemes megvárni a központi szigorításokat.

„Kardoskodom a harmadik oltás mellett”

„Aki nem kapta meg az első két oltást, az mindenképpen kapja meg, de én a magam részéről kardoskodom a harmadik oltás mellett is” – mondta Jakab Ferenc virológus kutató, a Pécsi Tudományegyetem doktora, aki elsősorban az oltások szükségességéről beszélt, és arról, miért ne féljünk a harmadik oltástól.

Szerinte ugyanis virológiai szempontból ma már látszik, hogy a koronavírusok nem generálnak tartós immunválaszt – még a vakcinák sem igazán hosszú időre, de a természetes fertőzés egyáltalán nem. „Tehát ha valaki azért nem kéri az oltást, mert azt gondolja, hogy átesett a fertőzésen, és így védett, az nem igaz. A fertőzés kiváltotta immunválasz gyorsan lecseng, és eltűnik a szervezetből.”

A delta variáns esetében ez azért is fontos, mert sokkal agresszívebben, gyorsabban terjed, és úgy tűnik, hogy súlyosabb tüneteket is okoz, mint az eddigi vírustörzsek. Amikor ugyanis bekerül cseppfertőzéssel a szervezetbe, akkor gyorsan a tüdőbe jut, ott gyulladást okoz, amit az antitestek tudnak megfékezni és csillapítani.

Ha van elég antitest, akkor a tünetek kevésbé lesznek súlyosak, a vírus nem tud annyira elszaporodni a tüdőben. Ha viszont alacsony az antitestek száma, és arra vár a fertőzött, hogy felébredjen az úgynevezett T-sejtes immunitás, és kialakuljon a természetes immunválasz, addigra a vírus jelentős károkat tud okozni a tüdőben. Ezt az időt lehet az oltásokkal kiváltott magas ellenanyagszinttel áthidalni.

Jakab Ferenc tehát azt javasolja mindenkinek, hogy „tartsuk szárazon a puskaport és magasan az antitestszintet”, akár egy harmadik oltással. Attól szerinte nem kell tartani, hogy valaki úgy kap harmadik oltást, hogy az első kettő után még viszonylag magas a vérében az ellenanyag szintje, mert „olyan nincs, hogy az túl magas, legfeljebb az történik, hogy újabb löketet kap az immunrendszerünk, és annál jobban tudunk védekezni”.