• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négyszázezer gyermeket nevelnek alkoholisták

Lapszemle 2021.10.18 Forrás: index.hu
Négyszázezer gyermeket nevelnek alkoholisták

A szerhasználó családok már ki is termelték a következő generáció szenvedélybetegeit, de legalábbis az erre erősen hajlamos tömegeket.

Azok a gyermekek, akiket alkoholisták nevelnek fel, felnőttként nagy eséllyel lesznek szenvedélybetegek, kerülnek kórházba vagy válnak szorongóvá, depresszióssá. Márpedig Magyarországon sok százezer alkoholbeteget tartanak számon, sokan teszik tönkre utódaik életét. Családterápiával ez megelőzhető lenne - írja az Index.hu.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a héten kifejezetten erre fókuszálva tartott szakmai konferenciát az elfeledett gyermekekért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata. Jelenleg ugyanis nincs sem speciális képzés a gyermekeket segítő szakemberek részére, sem elfogadott stratégia vagy koncepció az alkoholprobléma átfogó kezelésére. Ezen mielőbb változtatni kéne, mivel az alkoholbeteg családok gyermekeinek egyharmada később maga is szenvedélybeteggé válik. Huszonnégy százalékkal több időt töltenek kórházban, harminc százalékkal hosszabb ideig. Egyharmaduk szorong, depressziós vagy egyéb pszichés zavart mutat.

Mivel a család ezeket a problémáit többnyire titokként kezeli, a gyerek nem kap segítséget a múlt feldolgozásához. Minél tovább marad kibeszéletlenül, annál súlyosabb lesz a kimenetel. Nem véletlen, hogy gyakran meg is kapják a diagnózisukat: poszttraumásstressz-zavar, depresszió, szorongás, szomatizáció (testi tünetek), széteséses állapotok. 

Ezek az évtizedekkel korábban traumatizált gyerekek felnőttként nem képesek a valóságról, illetve saját magukról reális képet alkotni, miközben újra és újra visszatérnek a kényszeres tépelődések: mennyiben voltam mindennek én az oka, mit kellett volna másképp csinálni…

A szenvedélybetegségeknél sokan vizsgálták, van-e olyan személyiségtípus, amely hajlamosít a szenvedélybetegségekre, de a kutatások nem találtak ilyet. Azt azonban kimutatták, hogy a függőséggel küzdő kliensek döntő többségénél sérült, megzavart személyiségfejlődés áll a háttérben. Hoffmann Katalin klinikai szakpszichológus szerint elmondható, hogy ezek a szerhasználó családok már ki is termelték a következő generáció szenvedélybetegeit, de legalábbis a szenvedélybetegségre erősen hajlamos tömegeket. Más kutatások azt állapították meg, hogy a szexuális erőszak áldozatainak kilencven százaléka gyermekként többféle, családon belüli bántalmazásnak is elszenvedője volt. Szétdarabolt családsegítés - további részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink