• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Néhány civil felrázná a magyar egészségügyet

Lapszemle 2018.10.01 Forrás: 24.hu
Néhány civil felrázná a magyar egészségügyet

Nem az a célunk, hogy intézményeket támadjunk, kipécézzünk egy-egy kórházat vagy rendelőintézetet.

„Beteg voltam és meglátogattatok” névvel Facebook-csoport indult, ahol – ez elsőre talán furán hangzik, de – a magyar egészségüggyel kapcsolatos pozitív történeteket várnak. Megkerestük őket, és kiderült, hogy az online felület egy civil csoporthoz tartozik, amely a legkülönbözőbb kezdeményezésekkel és partnerek segítségén keresztül szeretne enyhíteni az egészségügy helyi gondjain, és közben kicsit felrázni a társadalmat, motiválni, segítségnyújtásra bírni az embereket. Erről beszélgetett Pálinkás Jánossal, a Facebook-csoport adminisztátorával a 24.hu.

A napokban bejelentették az első akciót: az Oltalom ingyenesen biztosít ultrahangos vizsgálatot 500 várólistás ember számára. Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Az akció az Oltalom Karitatív Egyesületé, de mi támogatjuk őket abban, hogy hírverést csináljunk nekik ehhez a projekthez, mert fontos célnak tartjuk, hogy csökkenjenek a várólisták. Szeptember 27-én elkezdődnek a vizsgálatok, és egészen október végéig tartanak. Az Oltalom rendelőjében radiológiai végzettséggel rendelkező orvosok olyan betegeket tudnak fogadni, akik legalább 1 hónapos határidőre kaptak máshol időpontot.

Ki találta ki, hogy ilyen akciókkal kellene enyhíteni az egészségügy gondjain?

Sokan beszélgetnek emberek egymás közt arról, hogy mi minden nem működik jól ebben az országban, különösen az egészségügyben, mégsem történik semmi változás, mert mindig arra várunk, hogy mások csináljanak valamit helyettünk.

Néhányan, magánemberek elkezdtünk gondolkodni, mit tudnánk tenni az egészségügyért, így akadtunk rá olyan társakra, akik szerettek volna konkrét kis helyi akciókat indítani, amik ugyan nem oldják meg a nagy problémákat, mégis tudnak segíteni: kicsit és helyben.

A Segítség Közvetítők civil, magánemberi kezdeményezést azzal támogatjuk, hogy tudásunkkal, eszközeinkkel, kapcsolatrendszerünkkel segítjük a munkájukat, hogy minél több helyre eljusson, mit is csinálnak. Reméljük, a jó példa ragadós lesz, és sokan fognak csatlakozni hozzájuk, vagy akár tőlük függetlenül hasonló akciókat szerveznek majd maguktól. És várjuk olyan szervezetek jelentkezését is, akik valahogy kapcsolódni tudnak mindehhez, az ő ötleteiket, akcióikat is örömmel népszerűsítjük, támogatjuk, feltéve, hogy nem arról szólnak, hogy mi minden rossz, hanem konkrét jobbító javaslatokat is megfogalmaznak, és nem csak a kommunikáció szintjén cselekednek. Semmiképp sem szeretnénk, ha ez egy zárt klub lenne; ellenkezőleg, az volna a jó, ha minél több ilyen kezdeményezést karolhatnánk fel, ez az egyik fő cél.

Mit lehet tudni a kemény magról? Kik alkotják a civil csapatot? Kiderül a teljes cikkből.

 

Legolvasottabb cikkeink