• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nehéz a pirulákhoz jutás a HIV-vel élők számára

Lapszemle 2020.05.27 Forrás: Népszava Online
Nehéz a pirulákhoz jutás a HIV-vel élők számára

A járvány és a szabályozás megnehezítette a HIV fertőzöttek gyógyszereinek beszerzését.

1994-óta állnak rendelkezésre HIV-gyógyszerek Magyarországon. Az akkor még kísérleti jelleggel adott készítmények az életet jelentették a fertőzöttek számára, mint ahogy ma is jelentik a korszerű, sokkal kevesebb és enyhébb mellékhatásokat okozó modern készítmények. A betegek kezdetben a László Kórház ambulanciáján kapták meg az életet jelentő pirulákat, majd újabb és újabb készítmények jelentek meg, melyért hosszú éveken keresztül az intézmény területén lévő, úgynevezett belső gyógyszertárba kellett járni. Ez egy kis épület volt a pavilonok között, ahova ha bement egy HIV-pozitív a szokásos negyedéves kontrollja után, azonnal megkapta szokásos 3 havi gyógyszeradagját - írja a nepszava.hu.

Később emelkedett a betegek száma, ezért 2014-ben Miskolcon, Debrecenben és Pécsett vidéki decentrumok jöttek létre, a budapesti HIV-ambulancia és fekvőbeteg osztály mellett. Ezzel egy időben pedig megszűnt a korábbi tünetmentes fertőzötteket ellátó Mária utcai bőrklinika (Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Országos STD Centrum) hatásköre, ugyanis változás történt a HIV-fertőzöttek kezelési protokolljában: a kiszűrt betegeket ettől az évtől kezdve azonnal kezelik. Míg a 2000-es években 40-60 fertőzöttet szűrtek ki évente, addig 2010 és 2020 között 200-300-ra emelkedett az évente kiszűrtek száma.

A gyógyszerek kiadása is változott. A László Kórház belső gyógyszertára helyett, a külső kereskedelmi gyógyszertárba került át a HIV-gyógyszerek forgalmazása, az egyre emelkedő betegszám miatt. A betegek a gyógyszerekhez 100 százalékos TB támogatással juthatnak hozzá, melyért mindössze 300 forintos dobozdíjat kell fizetniük, de továbbra is megkapták a 3 hónapra elegendő gyógyszer-mennyiséget, mely a következő kontroll és receptírásig elegendő volt. Aztán elérte a László Kórházat is az a nagy értékű gyógyszerekre vonatkozó szabályozás, mely bruttó 50.000 Ft összeghatáron túl, csak 1 havi gyógyszeradag kiváltását teszi lehetővé. A szabályozás szerint a „30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszer akkor rendelhető, ha a beteg krónikus betegsége vagy állapota kezelése során a rendelt gyógyszer tartós – előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos – alkalmazása szükséges, és a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint a vény kiváltására nyitva álló időtartam alatt, előre láthatóan nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja.

Ebben az esetben egyszerre maximum 3 havi időtartamra lehet gyógyszert rendelni, vényenként legfeljebb 30 napi mennyiségben (tehát a 3 hónapra elegendő gyógyszer 3 db vényen rendelhető) és a vényen fel kell tüntetni, hogy a beteg meddig van gyógyszerrel ellátva.

Ha a rendelt gyógyszer bruttó fogyasztói ára meghaladja az 50.000 Ft-ot, a vényen fel kell tüntetni azt a kezdőnapot, amelytől a vény kiváltható.” A HIV-gyógyszerek ára az első generikus készítmények megjelenésével ugyan folyamatosan csökken, de még így is az említett 50.000 Ft-os összeghatár felett vannak. Így a betegek arra kényszerülnek a fenti szabályozás miatt, hogy receptjeiket havonta váltsák ki, a korábbi negyedéves kiváltási rendszer helyett.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink