• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nehéz döntés vár a kórházakra

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A funkciók alapvetően nem módosulnak, eddig „csak" a vezetésben történtek változások.

Le kell választani a nem működő és nem a valós betegellátást szolgáló részeket az egészségügyi ellátórendszerről, különben a pluszpénzek továbbra is elszivárognak. Ehhez a szakmai döntést a kórházigazgatóknak kell meghozni – nyilatkozta Ónodi-Szűcs Zoltán, az újjászervezésre váró Gyemszi, a majdani ÁEEK vezetője, akivel a Napi.hu beszélgetett.

- Hamarosan Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lesz a kórház államosítással megjelent, a kórházak működtetésével, fenntartásával és még sok minden egyéb mással megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetből (Gyemszi). Mit fognak ebből észrevenni a betegek és a kórházigazgatók?

– A névváltozás egyelőre csak szimbolikus jelentőségű lesz. A funkciók alapvetően nem módosulnak, eddig „csak" a vezetésben történtek változások. Cél, hogy az a szervezet, amely korábban maga alá gyűrt egy csomó funkciót, hatáskört, jogkört és feladatot, letisztuljon és leginkább az intézmények fenntartására koncentráljon. De hogy ez pontosan mit jelent, az csak április elejére derül ki, amikorra feláll az a jogszabályi háttér, amely lehetővé teszi, hogy ezek a fenntartáshoz nem szorosan kapcsolódó funkciók megfelelő helyre kerülve működjenek tovább. Ekkorra tisztul le az ÁEEK feladatrendszere is.

A kórházi menedzsment visszakapja az önállóságát vagy legalábbis egy részét, ahogy ezt Zombor Gábor államtitkár több konferencián is említette?

– Eddig sem vettek el tőlük hatásköröket, kivéve talán a gyógyszer és az energia központosított beszerzését. Az államtitkár úr pedig úgy fogalmazott, hogy felnőttként kezeljük a kórházvezetést, ami szerintem azt jelenti, hogy nem szólunk a dolgaikba, de cserébe felelősséget kell vállalniuk a döntéseikért.

Mi lesz azon intézményekkel, amelyek rosszul jártak a központosított beszerzésekkel? Erre készültek valamilyen megoldással?

– Azt kell vizsgálni, hogy ágazati szinten az energia beszerzése most többe kerül vagy kevesebbe. Én azt állítom, hogy kevesebbe, és ez az, ami számít.

Mikor terjesztik ki a központosított beszerzést az eszközökre, az orvostechnikára? Korábban volt szó pilot programról, és arról is, hogy megvizsgálják, melyik termék, termékcsoport kerülhet egyáltalán e körbe.

– A gyógyszerbeszerzés januárban újraindul, a hatóanyagtenderben sikeres volt a Gyemszi. A következő három hónapban az ÁEEK átalakulása lesz napirenden, ami összefügg a back office tevékenység újraszervezésével, és választ ad arra is, hogy mi, hol működjön.

A teljes interjú a Napi.hu portálján olvasható!