• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nehezen mondanak le járóbeteg-ellátásukról a városok

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Kaposvár megtartja önként vállalt járóbeteg-szakellátási feladatait.

Erről a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen döntött a város képviselő-testülete. A rendkívüli testületi ülés összehívására többek közt azért volt szükség, mert az önkormányzatnak február 15-ig tájékoztatnia kell az emberi erőforrás miniszterét döntéséről, ha tovább kívánja működtetni ezeket az önként vállalt feladatokat. Ugyanis a hatályos törvényi szabályozás szerint május 1-én az állam átveszi az önkormányzatoktól a járóbeteg-szakellátási feladatokat. Ám az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy tovább működtetik ezeket, Kaposvár is így döntött – írja a sonline.hu portálja.

A somogyi megyeszékhely a fogászati röntgent, illetve az általános laboratóriumi diagnosztikai tevékenységet működtette önként vállalt járóbeteg-szakellátási feladatként, s a városatyák döntése értelmében teszik ezt a jövőben is. Mert, mint indokolták: a lakosság érdeke, hogy a hosszas kórházi sorban állás helyett, több helyen és óraszámban tudják elérni a fogászati röntgent. A laboratóriumi tevékenység esetében pedig ugyan az összes mintavétel száma némileg csökkent az évek alatt, azonban a lakáson történő mintavételek száma emelkedett az elmúlt évben.

Amennyiben az állam átvenné ezt a feladatot, biztosra vehető, hogy a lakosság számára megszűnne a saját otthonukban nyújtott mintavétel lehetősége, mivel az ezzel járó költségekre az OEP finanszírozás nem nyújt fedezetet, de a szakemberekkel történt beszélgetés meggyőzött arról, hogy meg kell tartanunk ezt az önként vállalt feladatot, hiába került ez a városnak ötmillió forintjába – indokolta a döntést Szita Károly.

Fonyódon és Balatonbogláron felújították és bővítették a járóbeteg-szakellátót, Tabon teljesen új komplexum épült. Egyik városban sem mondanak le szívesen a működtetésről, s míg Fonyód és Balatonboglár nem is adja át intézményét az államnak, Tab igen. A két Balaton-parti településen egyaránt félmilliárd forintot meghaladó korszerűsítés fejeződött be a közelmúltban – emeli ki a portál.

A járóbeteg szakellátás jövőjéről döntenek Dél-Somogyban is az önkormányzatok. Barcson még nincs testületi döntés, Csurgón viszont múlt héten anyagi megfontolásból megszavazták a képviselők mind a tulajdon, mind a működtetés átadását az államnak. Orbán Csaba, a Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ intézményvezetője kiemelte: állami keretek között megszűnik a szakrendelők teljes függetlensége, ezért mindenkinek választania kell egy kórházat is. A csurgóiak valószínűleg a nagyatádival fognak együttműködni. A háttérkórház intézmény a jobb működést segíti.

Legolvasottabb cikkeink