• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem a költségvetési felügyelő talál megoldást az adósságra

Lapszemle 2019.04.04 Forrás: atv.hu
Nem a költségvetési felügyelő talál megoldást az adósságra

A kórházi adósságállomány növekedésének oka az, hogy a kormány alulfinanszírozza a kórházi költségvetést.

László Imre 16 évig vezette a Honvédkórházat. Szerinte a kormány az EU-s átlag felét költi egészségügyre, így egyetlen megoldás marad a helyzet rendezésére, írja az ATV

Mivel a kórházak el vannak adósodva, ezért a kormány költségvetési felügyelőket akar az élükre kinevezni. László Imre volt kórházigazgató, a DK országgyűlési képviselője elmondta az ATV Start műsorában, hogy a kórházi adósságállomány növekedésének oka az, hogy a kormány alulfinanszírozza a kórházi költségvetést, vagyis kevesebb pénzt ad egy-egy beavatkozásra, mint amennyibe az valójában kerül.

Évekkel ezelőtt az egyetemek élére kancellárokat helyeztek, mégis a legjobban az egyetemek vannak eladósodva, tehát nem az a gond, hogy a kancellárok rosszul dolgoznak. Az igazság az, tette hozzá, hogy a magyar kormány az EU-átlag felét sem költi az egészségügyre. Nincs más megoldás, minthogy több pénzt kell adni, hangsúlyozta, és ezt a kormány is pontosan tudja szerinte. Csak azt hangoztatják, folytatta, hogy 500 milliárd forintot tettek az egészségügybe, de azt elfelejtik mondani, hogy a pénzt az "elátkozott EU-tól" kapták az elmaradások pótlására.

László Imre kijelentette, ő mindennel egyetért, ami a betegellátás hatékonyságát javítja, mert mindent támogatni kell, ami egy jobb, emberközelibb, hatékonyabb betegellátást céloz meg, és itt gondolt a január óta a sürgősségi ellátásban működő triage rendszerre is. Viszont szerinte a várólisták problémáját ez a rendelet nem fogja megoldani.

Az EMMI azt állítja, hogy 60 százalékkal csökkent a várólista, a DK politikusa szerint ez azért volt, mert eddig összevonták a kórházi várólistát a szakrendelői előjegyzésekkel, amit most rendbe szedtek, így csökkent a várólista 28 ezerre. Ez is annak az eredménye, folytatta László, hogy létezik a teljesítményvolumen korlát, amit még annak idején az MSZP vezetett be ideiglenesen, s ami miatt a kórházak a költségvetésük 60 százalékával dolgoznak, közölte. Mivel a sürgős eseteket el kell látni, a programozott ellátás csúszik, ebből alakul ki a várólista, magyarázta.

Legolvasottabb cikkeink