• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Nem a létszám, a megfelelő képzettség hiánya a gond

Lapszemle 2019.07.31 Forrás: 24.hu
Nem a létszám, a megfelelő képzettség hiánya a gond

A fővárosi és megyeszékhelyeken működő intézmények szakdolgozói ellátottsága mellett az igazi probléma az alapellátásban van.

A 24.hu-hoz került adatok alapján minimális a szakdolgozói hiány az észak-magyarországi egészségügyi intézményekben. Hogy ez egyúttal azt is jelenti-e, hogy e területen nincs probléma a magyar egészségügyben, arról Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét kérdezték.

Nagyon fontos, hogy a létszám megfelelő legyen a kórházakban, ám legalább ilyen fontos az is, hogy a dolgozóknak szakmai képzettsége is legyen, hiszen a segédápoló nem ugyanazt tudja és csinálhatja, mint szakképzett kollégája – mondta a lapnak Balogh Zoltán. Azaz ha mind nagyobb részben vannak a bármilyen szakképzettség nélküli segédápolók, akik egyébként szinte semmilyen feladatot nem végezhetnek önállóan, akkor az ellátás minősége más szinten van, mintha szakképzett ápolók végeznék a munkát.

Hogy éppen a megyeszékhelyeken látszik valamekkora hiány, az Balogh szerint egyáltalán nem meglepő. A főváros és a nagyvárosok tartoznak a „veszélyeztetett” kategóriába. Merthogy a kivándorlás mellett az igazi probléma az egészségügyből elvándorlás. A nagyobb településeken lehetőség van akár egészségügyi képesítéssel is elhelyezkedni a magánszektorban, esetleg pályát váltva súlyos tízezrekkel többet keresni.

Balogh szerint minél kisebb településekről beszélünk, annál jobb e szempontból a kórházak helyzete, mert kevesebb az alternatív lehetőség, az egészségügyi rendszerben dolgozók sokkal röghöz kötöttebbek.

Balog azt állítja: a fővárosi és megyeszékhelyeken működő intézmények szakdolgozói ellátottsága mellett az igazi probléma az alapellátásban van. A háziorvosok, illetve fogorvosok mellett dolgozó ápolók, asszisztensek, valamint az otthoni szakápolásban részt vevők nem a szakdolgozói bértábla alapján kapják a fizetésüket, náluk nagyon nehéz utánpótlást találni. Az elnök ugyanakkor nagy sikerként említi, hogy a védőnők immár bekerültek az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá, így több mint 4000 szakember helyzete rendeződött.

Legolvasottabb cikkeink