• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem csak békéscsabaiak kopogtatnak az ügyeleten

Lapszemle 2018.11.28 Forrás: beol.hu
Nem csak békéscsabaiak kopogtatnak az ügyeleten

Máshol zavarok vannak az orvosi ügyeletek működésében, Békéscsabán viszont megfelelő és folyamatos az ellátás.

Nagyjából ugyanannyian jelentek meg a békéscsabai kórházban található orvosi ügyeleten idén eddig, mint tavaly ugyanebben az időszakban – derült ki akkor, amikor a Csaba Ügyeleti Kft. tevékenysége került napi­rendre a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Koráb­ban lasszóval kellett fogni szakembert az orvosi ügyeletre, de mostanra megoldódott a probléma - írja a beol.hu.

Az idei forgalom időarányosan alig változott a tavalyihoz képest. Mind a felnőtt-, mind a gyermekügyeleten minimális csökkenés volt megfigyelhető. Havonta átlagosan 579-en és 494-en jelentek meg a felnőtt- és a gyermekügyeleten az egy évvel korábbi 615 és 498 esethez képest – ismertette dr. Sonkoly Iván, a cég ügyvezetője a városi közgyűlés elé került anyagban, hozzá­téve, hogy év végén növekedés várható a forgalomban, ami kiegyenlítheti ezt a különbséget.

Az ügyeleti idő munkanapokon 16 órától másnap 8 óráig tart, munkaszüneti napokon 8 órától másnap 8 óráig. Az ügyeleti szolgálatban egy orvos és egy ápoló vesz részt, de munkaszüneti napokon 8 és 16 óra között a felnőttügyeletre még egy doktort is beosztanak. Korábban volt olyan időszak, hogy szinte lasszóval kellett szakembert találni az ügyeletekre. Ez a probléma megoldódott, amit jelentős mértékben segített, hogy idén március 1-től emelték az ügyeleti díjakat.

Továbbra is fennáll az a többször jelzett probléma, miszerint a forgalom jelentős részét teszik ki a területen kívüli betegek – fogalmazott dr. Sonkoly Iván. Tehát azok után, akik nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról vagy Szabadkígyósról érkeznek, a kft. semmilyen finanszírozásban nem részesül. A cég bevételének 55 százaléka a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől – a korábbi OEP-től –, 45 százaléka az önkormányzatoktól folyik be.

A városi közgyűlés ülésén szóba került, hogy idén nyáron hatósági ellenőrzést tartottak a felnőtt- és a gyermekügyeleten. Néhány hiányosságot feltárt a vizsgálat, azok többségét orvosolták. Hiányzott például egy defibrillátor, amit a szociális és egészségügyi bizottság döntése alapján pótoltak. 

...

Sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta: amikor több országos hír is arról szól, hogy milyen zavarok vannak az orvosi ügyeletek működésében, örülni kell annak, hogy Békéscsabán ilyenek nem tapasztalhatók, megfelelő és folyamatos az ellátás. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink