• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nem egyértelmű, mi lesz a rezidensekkel

Lapszemle 2018.08.21 Forrás: ATV
Nem egyértelmű, mi lesz a rezidensekkel

Hiába született döntés hétfőn arról, hogy már aláírják a rezidensek szándéknyilatkozatait soron kívül.

Az adminisztrációs hiba után valószínűleg kommunikációs hiba akadályozza, hogy gördülékenyen tudjanak kórházakhoz szerződni a rezidensek. Két hete hozta nyilvánosságra a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, hogy a fiatal orvosokra is vonatkozik a létszámstop. Az EMMI azóta korrigálta a problémát, de úgy tűnik, nem kommunikálta egyértelműen, ugyanis az információ nem jutott el például a Magyar Rezidens Szövetség elnökéhez. Az EMMI nem adott ki hivatalos sajtóközleményt erről - hangzott el az ATV Kora esti híradójában.

- Azt hiszem, hogy nem látjuk, hogy általánosságban a jövőben hogy lesz ez a probléma megoldva. Kormányrendeletet módosítanak, vagy más technikai eszközzel, kvázi, hogy ne kelljen, úgymond egyesével, vagy akár százasával valakinek, egy megfelelő illetékesnek aláírni ezeket a papírokat, hanem automatikus legyen, mint ahogy volt ez tavaly, tavalyelőtt és ez idáig - mondta el a műsorban Dénes Tamás elnök.

Valószínűleg adminisztratív baki történhetett Kincses Gyula szerint is. Hiszen az egészségügyi szférában jelentős a létszámhiány. - A magyar orvostársadalom elöregedett. Tehát rendkívül súlyos az a helyzet, hogyha végre egy fiatal úgy dönt, hogy Magyarországon és a közszférában szeretne elhelyezkedni, tanulni, akkor azt elbizonytalanítják - mondta.

A kérdés, hogy magánál a kormányrendelet megalkotásánál miért nem tűnt fel, hogy a rezidensekre nem kéne, hogy vonatkozzon a létszámstop. És miért tartott csaknem két hónapig, hogy a minisztérium intézkedjen? Amivel kapcsolatban pedig egy kommunikációs baki is felmerült, hiszen hiába született döntés hétfőn arról, hogy már aláírják a rezidensek szándéknyilatkozatait soron kívül, csak ez nem derült ki egyértelműen. Így történhetett meg, hogy a rezidens szövetség elnöke nem tudta meg, hogy hétfőn döntés született, ezért úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy még mindig létszámstop akadályozza a rezidensek felvételét.

- Az EMMI-től azt a tájékoztatást kaptuk közvetve, hogy a kormány kiemelten kezeli ezt a kérdést, hogy megoldódjon ez a probléma. Úgyhogy ismereteim szerint eddig a pillanatig ez még nincsen megoldva, de több irányból is ígérték ennek a mihamarabbi megoldását - mondta el Sipka Balázs  elnök.

Legolvasottabb cikkeink